DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

DSÖ açıkladı, uzmanlar uyardı: “Obezite ile topyekun mücadele şart”

DSÖ açıkladı, uzmanlar uyardı: “Obezite ile topyekun mücadele şart”
06.05.2022
685
A+
A-

Obezitenin yalnızca Avrupa bölgesinde 1,2 milyon insanın ölümünden sorumlu olduğunu söyleyen İEÜ Medical Park Hastanesi Işlevsel Tıp Diyetisyeni Sedef Tamcı, “Bu şart toplam ölümlerin yüzde 13’ünden fazlasını temsilcilik ediyor. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından açıklanan 2022 Avrupa Obezite Raporuna kadar Türkiye’nin de dahil olduğu bölgede yetişkinlerin yaklaşık yüzde 59’u ve takriben her üç çocuktan biri aşırı kilo ya da obezite sorunu ile aleyhinde karşıya bulunuyor. Türkiye ise Avrupa bölgesinde aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke. Buna kadar, Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 66,8’i aşırı şişman. Kadınlarda bu oran yüzde 69,3 erkeklerde ise yüzde 64 olarak kaydedildi. Rapora göre, Türkiye’de obez olarak nitelendirilenlerin oranı ise yüzde 32,1 olarak belirtildi” diye konuştu.

Obezite ile uğraş etmek için hamilelik öncesinde dinç beslenmenin önemine dikkat çeken Tamcı, “Bir kişinin tartı yörüngesi, yaşamın erken dönemlerinde başlar ve çocukluk ve yetişkinlik boyunca ve daha ileri yaşlara içten gelişir. Doğum şekli, doğum ağırlığı, emzirme dönemi, ek gıdaya geçiş süreci, çocukluk çağı ve reşitlik dönemindeki beslenme alışkanlığı, lif alımı, vitamin-mineral yetersizlikleri, alıştırma düzeyi, hormonal ve metabolik etmenler gibi birçok faktör obezite riskini etkiliyor. Obeziteyi önleme stratejisi olarak bireylere kişiye özgü sağlıklı, tatmin edici ve dengeli gıda alışkanlığı kazandırılmalı ve bireylerin bedensel aktivite düzeyleri artırılmalı” dedi.
Obezite ile milli düzeyde uğraş edilmesi gerektiğini belirten Tamcı, “Bütün nüfus gruplarını ve obezitenin daha geniş belirleyicilerini hedef bölge daha geniş yaklaşımların uygulamaya konulması, toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Uzun vadeli stratejiler, obezojenik ortamların iyileştirilmesi için harekete geçirilmeli” uyarısında bulundu.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.