DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

2 yaş sendromunda ebeveyn faktörü

2 yaş sendromunda ebeveyn faktörü
24.04.2022
173
A+
A-

Büyük Kasaba Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yiğit, 2 yaş civarındaki çocukların her şeye sinirlenip karşısında çıkmalarının aşağıda çeşitli nedenler yattığını söyledi. Bu nedenlerin başında başta çocuğun “henüz konuşamamasının ve kendini açıklama edememesinin” geldiğini bildiren Uzm. Dr. Yiğit, “2 yaş sendromunu” daha basit atlatabilmeleri için anne babalara önerilerde bulundu.

“2-2.5 yaşında pik yapar”

Uzm. Dr. Yiğit, şöyle konuştu:

“2 yaş sendromu, özellikle 2 yaş civarı çocukların agresifleştiği, söz dinlemediği, birçok şeye hayır dediği, çevresi ile zor savaşına girdiği dönemi tanımladığımız durumdur. Çocuklarda ani hiddet nöbetleri, asabiyet, aşırı hareketlilik, birçok şeyi kimsesiz yapmaya egzersiz, istediği şeyi bile hayır diyerek elde etmeye egzersiz, otorite kurma bu dönemde sık karşılaşılan tutum şekilleridir. Bu davranışlar en erken 1.5 yaş civarında başlar ve 2-2.5 yaş civarında pik yapar. Doğru tutum modeli ile 2 yaş sendromu genelde 3 yaş civarında bilhassa de hitabe ve kendini ifade etme başladığı süre bitecektir.”

“Konuşamamak agresifleştiriyor”

Hemen Şimdi hitabe yeteneği tam gelişmediği için çocuğun kendini açıklama edemediğini, anlatmak istediklerini söyleyemediğini gösteren Uzm. Dr. Yiğit, “Kelime haznesinin yetersizliği sonucu gövde dilini kullanarak istediklerini elde etme çabası çocuğun agresifleşmesine sebep olabilir. Çocuk sinir sistemi bütün gelişmediği için gerçekleştirmek istediklerini becerebildiği en iyi usul olan karoser dilini kullanarak yapmaya çalışır. Özellikle ben duygusunun geliştiği bu dönemde kendini kanıtlama isteği, kendini tanıtma ricası fakat tekrar tatmin edici konuşamaması, tehlikeleri bütün olarak kavrayamaması yüzünden bambaşka yollarla bunu gerçekleştirme çabası içine girer. Bu dönemde aile de kayda değer bir etmen. Eğer anne baba çocuğa karşısında aşırı saldırgan ya da bütün tersi fazla dar ve teslimiyetçi ise 2 yaş sendromunun yoğun yaşanmasına sebep olur” diye konuştu.

Uzmandan öneriler

2 yaş sendromunda olan bir çocuğa yaklaşımın önemine dikkat çeken Pediatrist Yiğit, şu önerilerde bulundu:
“Çocuğun bir ayna olduğunu düşünürsek çocuğunuz agresifleştiğinde, tepkisini olması gerektiğinden yoğun bir şekilde gösterdiğinde benzer tutum kalıbı ile tepki vermeyin, yani çocuğunuza bağırmayın, cezalandırmayın. Aksi halde çocuğunuz yapması gereken davranışın bu olduğunu düşünecektir. Sakin kalmaya çalışın ve çocuğunuzun sakinleşmesini bekleyin. Onu anlamaya çalışın. Dikkatini dağıtmak için o ortamdan uzaklaştırabilir, sevdiği bir oyuncakla oynamayı veya kitap okumayı önerge edebilirsiniz. Çocuğunuzun evdeki tüm egemenliği eline almasına müsade vermeyin, çocuğunuzun arkadaşı olmakla birlikte sizin onun annesi veya babası olduğunu hissettirin. Bütün tepkileri ve isteklerini ağlamasın diye yapmak yerine dürüst olanı çocuğunuz sakinleştiğinde anlatın. Çünkü her isteği sorgusuz yerine getirilen çocukta bu semptomlar devam edecektir. Aşırı tepki gösteren, bir nevi ufak bir sinir krizi geçiren çocuğu sakinleştirecek en güzel ilaç ona sarılmak, sevginizi göstermektir. Çocuğunuzun aşırı tepkili olduğu esnada çocuğunuza sarılın, öpün, onu sevdiğinizi ve onu anladığınızı söyleyin. Çocuğunuzun enerjisini boşaltmasına izin verin. Oyun parkı ve çocuk oyun grupları da iyi bir çözüm olabilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.