DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yaz aylarının korkulu rüyası kene tutulmalarına karşı önemli uyarı

Yaz aylarının korkulu rüyası kene tutulmalarına karşı önemli uyarı
21.04.2022
161
A+
A-

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Öney, havaların ısınmasıyla birlikte piknikçilerin ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların çoğu kez karşılaştığı kene tutulması ve kırım kongo kanamalı ateş hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Ölüme dek dışarı giden ciddi bir hastalıktır”

Virüs kapan hastalarını muayene ederken virüse maruz kalan ve hayatlarını kaybeden sıhhat çalışanları olduğunu bildiren Öney, “Daha fazla viral bir hastalıktır. Keneler tarafından taşınır. Virüsü almış keneler insan vücuduna temas ettikten daha sonra vücuda gömülürler kan emmek için. O sırada virüsleri bulaştırarak hasta olmalarına sebep verir. Bu virüsü kapmış insanlar da, 1 ila 14 gün aralarında değişen alev, üşüme, fazla şiddetli adale ağrıları, diş eti kanaması, burun kanaması, akciğerden gelen kanamalar, mide bağırsak sistemine yan kanamalar meydana gelir. Ölüme dek gidebilen çok ciddi bir hastalıktır. Virüs bulaşmış insanların salyalarıyla, vücut ifrazatlarıyla temas eden insanlara da tıpkı bulaşabilir. Hatta bu nedenle birkaç sağlık personeli bile hastaları tetkik ederken bu hastalıktan dolayı yitirdik” dedi.

“Uzun ve açık renk elbiseler tercih edilmeli”

Piknik alanlarında ve tahvil, sebze bahçesi gibi yerlerde uzun ve açık renkli elbiselerin seçim edilmesi gerektiğini söyleyen Öney, “Daha çok bono, sebze bahçesi gibi yerlerde çalışırken, pikniğe sırası gelmişken mutlaka uzun pantolonlar, uzun kollu elbiseler seçim edilmesi uygundur. Mümkünse de açık renkli elbiseler giymeliyiz çünkü keneyi görünür ayla getirir. Bu alanlardan eve geldikten daha sonra aileler birbirlerinin bütün vücutlarını denetleme etmeliler. Özellikle koltuk altlarını, boyun ve kulak arkası bölümleri kene yönünden denetleme edilmeli. Kene varsa kuşkusuz çıplak elle dokunmamak ve bir lahza önce dışında tutmak gerekli. Çıkartmak için de kenenin insan vücuduna değdiği yerin en dibinden tutarak yavaşça çekmek en güzel yöntemdir. Eğer çıkartmazsak fazla uğraşmamak lüzumlu. Bilhassa sigara bastırmak, kolonya dökmek gibi alışkanlıklarımız var. Bunlar keneyi kasar ve ifrazatını vücuda olduğu gibi boşaltır. O yüzden bunları yapmamamız ve sağlık durumu kuruluşuna başvurmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

 

Faruk Çidem
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.