DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat, işte ailelerin en büyük yanlışı

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa dikkat, işte ailelerin en büyük yanlışı
17.04.2022
149
A+
A-

Geçtiğimiz yıllarda 54 çocuktan birinde görülen otizmde vakalar, 44 çocuktan birine dek düştü. Rakam her geçen yıl artarken, uzmanlar aileleri uyardı.

Gelişimde herhangi bir çeşitlilik görüldüğünde çözümün internette aranmaması gerektiğini belirten uzmanlar,, her geçen dakikanın çocuğun gelişimini olumsuz etkilediğini açıklama etti. Otizmin yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu açıklayan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden özel eğitim uzmanı Menekşe Dönendemir, “Belirtileri göz temasından uzak durma, ismine tepki vermeme, akranları ile iletişim kurmama, kimsesiz kalmayı sevme. Akranları ile oyun oynarken iletişime girmeyi tercih etmezler. Rutinden hoşlanırlar, değişikliklere tepki verirler. Kanat çırpma, sallanma, dönme, bazı çocuklarımızda koku, tat hassasiyeti biçiminde karşımıza çıkıyor” dedi.

“Bu yanlış çocukları çıkmaza sokuyor”

Geçtiğimiz yıllarda 54 çocuktan birinde görülen otizm ile bu sene ise 44 çocuktan birinde karşılaştıklarını söyleyen Dönendemir, oranın gitgide düştüğünü açıklama etti. 0-1 yaş döneminde bazı belirtilerin ortaya çıktığını gösteren Menekşe Dönendemir, “Aileler beklemeyi seçim ediyor. Çocuklarında konuşma ortaya çıkmadığı 2 yaş sonrasında aileler bir uzmana gitmeyi tercih ediyorlar. Atladıkları bir nokta var. Erken müdahale çok manâlı. Erken müdahale, yoğun özel eğitim desteği ile çocukların yaşıtlarına ulaşma şansı daha yüksek. Zaman gecikirse, 2-3-4 yaş biçiminde devam ederse çocuğun yaşıtlarına varmak hızı birazcık daha azalıyor. Ailelerin, çocuklarının gelişim alanlarının herhangi birinde farklılık gördüklerinde mutlaka uzmanla görüşmelerini tavsiye ediyoruz. Yoğun özel eğitim sürecini araştırmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

“Çözümü internette arıyoruz, bu herkesin yaptığı bir yanlış”

Genelde bir problemin çözümünün internette arandığını açıklayan Menekşe Dönendemir, “Çözümü orada arıyoruz. Bu herkesin yaptığı bir yanlış. ‘Çocuğumda bir farklılık var, internete yazıyorum ve okuyorum.’ Bu noktada çözüme ulaşamıyoruz. Çok farklı neticeler çıkartıyor, bizi çok öbür yerlere yönlendiriyor. Bu noktada bilirkişi desteği, görüşü çok önemli. Çocuğunuzun herhangi bir gelişim alanında farklılık gördüğünüz zaman bilirkişi görüşü almanız gerekiyor” biçiminde konuştu.

Ömer Faruk Kıyak-Adil Özdemir
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.