DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Prof. Dr. Çiçek: “Korona virüs kalpte iz bırakıyor”

Prof. Dr. Çiçek: “Korona virüs kalpte iz bırakıyor”
14.04.2022
154
A+
A-

Prof. Dr. Davran Çiçek, 11-17 Nisan Dünya Yürek Sağlığı Haftası dolayısıyla kalp sağlığı hakkında kayda değer açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Çiçek; yürek sağlığı, yürek hastalıklarındaki tehlike faktörleri, belirtileri, korunma yolları ve hastanede verilen hizmetler hakkında veri verdi. Çiçek, “Kalp hastalıklarında birtakım risk faktörleri vardır. Bunların başında hipertansiyon, diyabet, sigara içimi, obezite, kalıtımsal aşinalık ve beslenme geliyor. Genetik faktörlerin önüne geçemesek de şeker rahatsızlığını ve tansiyonu dengede tutarak, Akdeniz tipi beslenerek kalbimizi koruyabiliriz. Son yıllarda kalp sağlığını korumada karşımıza meydana çıkan diğer 2 unsur ise hava kirliliği ve uyku apnesidir” dedi.

“1 buçuk yıl içerisinde 2 binin üstünde vakanın anjiyosunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdik”

Dünyada ölümlerin en sık rastlanan nedeninin yürek hastalıkları, yürek hastalıklarının içerisinde de en sık vefat nedeninin kalp damar tıkanıklıkları olduğunu aktaran Prof. Dr. Davran Çiçek, “40 yaşından sonradan yılda bir kez kardiyoloji hekimi tarafından denetim edilmesi gerekiyor. Bilhassa erkeklerin 55 yaşından sonra, kadınların ise menopoz sonrasında yılda bir kere kardiyoloji hekimi göre görülmesi yük arz ediyor. Alanya genelinde bir günde 10-15 civarı kalp krizi hastasına müdahalede bulunuyoruz. Son 1 buçuk yıl içerisinde 2 binin üzerinde vakaya bakıp başarılı bir şekilde anjiyosunu gerçekleştirdik” diye konuştu.

“Korona virüs kalpte iz bırakıyor”

Son 2 yıldır korona virüs pandemisi ile mücadele ettiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Çiçek, “Pandemi döneminde yürek hastalıklarında önemli bir çoğalma gözlemledik. Yürek damar tıkanıklıklarında bir tedarik büyüme görülse de kalp zarı, kalp ritim bozuklukları, miyokardiyopati adı bahşedilen yürek kası hastalığı ile ilgili sorunlara korona virüs geçiren hastalarımızda epeyce sık rastladık. Bundan sonraki süreçte Covid geçiren hastalarımızı yürek hastalıkları açısından takip edeceğimizi öngörüyoruz. Bir doktor olarak korona virüs geçiren hastaların kardiyolojik açıdan kontrolünün büyük bir siklet taşıdığını belirlemek isterim” şeklinde konuştu.

Yürek krizinin belirtileri hakkında konuştu

Yürek krizinin belirtilerine de değinen Prof. Dr. Davran Çiçek, “Yürek krizinin emin belirtileri arasında göğsün ortasında sancı, yanma, zorlama şeklinde sızı, terleme, bulantı ve kusma yer alır. Yalnızca diş ağrısı, sağ ve sol omuz ile sırt ağrısı tipik olmayan, ‘atipik’ olarak adlandırdığımız semptomlar arasındadır. Bir Japon atasözünün dediği gibi, ‘Mandibuladan umblikusa kadar herhangi bir sancı aksi ispat edilene kadar kalptendir.’ Yani göbek deliğinden çene kemiğine değin herhangi bir ağrı, somurtkan kanıt edilene değin kalp ağrısı kabul edilmelidir ve biz kardiyoloji hekimlerinin bu konuda uyanık olması gerekir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.