Şeker hastaları dikkat, böbrek yetmezliğine sebep olabilir

Şeker hastalığının pek fazla organda bozukluğa yol açtığını gösteren Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Hür Merhametsiz, “Diyabetik nefropati dediğimiz, şeker hastalığına tabi büyüyen böbrek fonksiyonlardaki bozuklukta bunlardan önemli olanlardan birisidir. Ülkemizde, Türk Nefroloji Derneği’nin kayıt raporlarına göre hemodiyaliz tedavisi görebilen hastaların yüzde 36’sını şeker hastaları oluşturmaktadır. Bu hastalar kronik böbrek yetmezliği (KBY) açısından tehlike grubunda olan hastalardır. bu nedenle şeker hastalığı olanların böbrek fonksiyonları açısından uyumlu takibi gerekmektedir” dedi.
Mikroalbumin proteinine dikkat
Diyabetik nefropatinin erken aşamasında, hastalarda herhangi bir belirti gelişmeksizin idrarda mikroalbumin proteinin atılımının geliştiğini söyleyen Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Hür Merhametsiz, “Diyabetik nefropatinin bu evresinde yakalanarak çare edilmesi bu süreci geri döndürebilir. bu nedenle şeker hastalığı olan hastaların hekimlerinin önerdiği aralıkla idrarda mikroalbumin atılımının olup olmadığına baktırması gerekmektedir. Diyabetik nefropatinin bu erken aşamasından sonra düşük düzeyde preotein atılımını temsil eden mikroalbumin dönemi, gerekli çare ve önlemler alınmazsa, bariz proteinüri, böbrek fonksiyonlarında deformasyon ve böbrek yetmezliğine ilerleyecektir” biçiminde konuştu.
“yaşam biçimi değişikliklerine uyun”
Doç. Dr. Özgürlük Acımasız konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Diyabetik nefropatinin her aşamasında böbrek yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatmaya karşın tedaviler olduğu gibi hastalarımızın da bir takım yaşam biçimi değişikliklerini uyması beklenmektedir. şeker hastalığı olanların, bu olumsuz sonuçları mümkünse önlemek ya da geciktirmek için diyabetik nefropati açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Bu amaçla hastalar dahiliye, nefroloji ve endokrinoloji hekimlerine başvurarak kendilerinde diyabetik nefropati gelişip gelişmediğini öğrenebilirler.”