Prof. Dr. Tevfik Özlü: ‘Pandemi ile ilgili süreç olumlu yönde gelişiyor’

Veciz, hastaneye yatış oranları ve yoğun bakım doluluk oranlarında da azalma görüldüğünü ifade ederek “Rakamlar pandemiden önceki döneme aşağı yukarı dönmüş görünüyor. Bu da bundan böyle bu hastalığın sıradanlaştığını gösteriyor” dedi.
“Hala virüs dolaşımda hala pozitif vakalar çıkıyor lakin olgu sayıları artan bir şekilde azaldı”
Virüsün halen dolaşımda olduğunu ve fazla vakalar çıktığını kaydeden Kısa Ve Öz, “Covid-19 ilgili işlem olumlu yönde gelişiyor. Önümüzdeki yaz döneminde daha iyi olacağını düşünüyorum. Hala virüs dolaşımda hala artı vakalar çıkıyor fakat vaka sayıları giderek azaldı, azalıyor. Maalesef kaybettiğimiz yurttaşlarımız hala var sayıları azalıyor fakat yine de her gün muhakkak sayıda vatandaşımızı kaybetmeye devam ediyoruz. genellikle bakıldığında hastalığın şiddetinin azaldığını artık soğuk algınlığı, nezle, grip gibi bir hastalığa dönüştüğünü derhal hepimiz ayrım ettik. Özellikle aşılı olanlar genç olanlar kronik hastalığı olmayanlar için fazla ağır bir tablo ortaya çıkmıyor. Hastaneye yatış oranları yoğun bakım doluluk oranları azaldı. Pandemiden önceki döneme az çok o dönem rakamlarına dönmüş görünüyor. Bu da artık bu hastalığın sıradanlaştığını gösteriyor. Yani diğer solunum yolu virüsleri gibi bayağı döngüsel bir rahatsızlık halini aldığını gösteriyor. Burada aşılanmanın çok büyük önemi var. Hem de hastalığı geçirerek toplumda oluşan bağışıklığın da buna katkısı var aynı zamanda da emrindeki Omicron varyantının mutasyon el değişikliği de virüsün rahatsızlık yapma potansiyelini büyük ölçüde yitirmesine niçin oldu. Dolayısıyla iki yıl öncekine bir yıl önceki duruma bakarsak oldukça iyi olduğunu zaten hepimiz fark ediyoruz. Yasaklar kısıtlamalar bundan böyle gündemimizde yok herkes adi hayatına geri döndü” diye konuştu.
“Bireysel tedbirlere uyarlamak gerekli”
Kişisel tedbirlere mutlaka uyulması gerektiğini bildiren Kısa Ve Öz, “Bireysel tedbirlere uyarlamak lüzumlu. Çünkü özellikle aşılanmamış olanlar ve kronik hastalığı olanlar 65 yaş üzeri yaşlılar ve bağışıklığı baskılayan bir hastalığı olan ya da bağışıklığı baskılayan bir tedavi almakta olan kişilerde ağır seyredip ölümlere yol açabiliyor. O açıdan bu kişileri korumak gerekiyor. Kendimiz tehlikeli gruba girmesek bile çevremizde sevdiğimiz, yakınımız, dostumuz, arkadaşımız, komşumuz, akrabamız böyle bir risk grubunda bir kişi var, hepimizin çevresinde var. Dolayısıyla dikkat etmediğimiz zaman olur ya ağır bir hastalığa yakalanmayabiliriz fakat etrafımızdaki bu kişilerin hastalığa yakalanmasına ve hatta ölümüne niçin olabiliriz. O bakımdan dikkat etmek gerekiyor. Topluluk alanlarda sosyal alanlarda kapalı alanlarda maske kullanmaya sürdürmek lüzumlu lakin dıştan bundan böyle maske takmanın çok bir gereği veya faydası olduğunu düşünmüyorum. Mümkün olduğu kadar fazla topluluk iyi havalandırılmayan kapalı mekânlara çok girmemeye çalışmalıyız veya işimiz varsa kısa sürede işimizi görüp çıkmak lazım. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece havalar ısındığında yazın daha iyi bir duruma içten gideceğimizi düşünüyorum” biçiminde konuştu.
Dünyada salgınla ilgili bambaşka gelişmeler de yaşanıyor
Dünyada salgınla ilgili ayrı gelişmeler yaşandığını kaydeden Kısa Ve Öz, “Dünyada salgınla ilgili öbür gelişmeler de yaşanıyor. Bilhassa uzaktan doğu ülkelerinde olgu sayılarında ciddi artışlar bildirilmeye başlandı. Bilhassa çok sıkı tedbirlerin uygulandığı ve toplumun enfeksiyondan iyi korunduğu ülkelerde aşılama da yetkisiz se ya da aşılamadan epey bir vakit geçmişse tekrar bir salgının başladığını görüyoruz. Oysa bu yayılan virüsün de rahatsızlık yapma potansiyelinin Omicron da olduğu gibi düşük olduğunu haber alıyoruz, çoğunlukla öngörüler bu yönde. Fazla sayıda vaka olunca ister istemez ağır vakalar da içinden çıkıyor ölümler de oluyor. Tehlike geçmiş değil lakin ben sürecin olumlu yönde ilerlemeye devam edeceğine ve daha sıradan bir hastalık halini giderek alacağını inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Bekir Koca