Prof. Dr. Özkök: “Türkiye’de en fazla ikinci ölüm nedeni kanser”

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Özkök, 1-7 Nisan Kanser Haftası ve kanser tedavisinde son gelişmeler hakkında manâlı değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Serdar Özkök, kanserin Türkiye’de sebebi tanıdık ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm sebebi olduğunu ifade etti.
Özkök, “Kanser sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan, hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönü olan ve önemli bir hastalıktır. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin artırılması ve farkındalık oluşturulması nedeniyle her yıl 1-7 Nisan arası Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2020 yılında takriben 10 milyon kişi kanser sebebiyle kaybedilmiştir. Her 6 ölümden birinin nedeni ise kanserdir” dedi.
Prof. Dr. Özkök, erken tanı vurgusu yaptı, tedaviyi anlattı
“Birçok kanser erken evrede tanı edilebilirse ve etkili tedavi uygulanırsa kür olabilmektedir” diyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Özkök, tedaviye ilişkinde bilgiler aktardı. Özkök, “Her kanser tipi için spesifik tedavi yapılmaktadır. Tedavide çoğunlukla cerrahi, radyoterapi veya sistemik çare (kemoterapi, hormonal çare, hedefe yönelik ajanlar vb.) kullanılır. Çare hastaya özel olmakta ve çare kararı verilirken tecrübeli bir merkezin olması büyük katkı maddesi sağlamaktadır. Kanser tedavisinin önemli bir modalitesi olan radyoterapi, kanser olgularının yaşamları boyunca yaklaşık yüzde 70’ine uygulanmaktadır. Son yıllarda radyoterapi cihazlarındaki gelişmelerle birlikte daha uzun süreli sağ kalım süreleri elde edilebilmekte, bununla birlikte çare ile oluşabilecek tabi etkiler fazla eksik olmakta bu da hastalarımıza nitelikli uzun süreli yaşam sağmaktadır. Görüntüleme yöntemlerindeki gelişmelerle tümörü daha iyi tespit edebiliyor, faal bitkiler bölgelerini belirleyebiliyoruz” diye konuştu.
“Stereotaktik çare yöntemleri tümörü kısa sürede adamakıllı yok edebilmekteyiz”
Kanserden korunma yolları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Serdar Özkök, “Kanser tedavisinin tecrübeli ekiple yapıldığında, kür olabildiğini ya da kronik rahatsızlık grubuna girdiğini de unutmayalım” dedi.
Özkök, son olarak şunları söyledi:
“Uzay ve savaş sanayindeki gelişmelerle birlikte tümörü daha iyi hedeflemekte, tümörü çare esnasında takip edebilmekte ve tümöre istediğimiz dozu verebilmekteyiz. Ahali aralarında nokta atışı olarak tanımladığımız stereotaktik çare yöntemleri tümörü kısa sürede ayrıntılarıyla değil edebilmekteyiz. Günümüzde kanser tedavisi, bireysel tedaviye kaymakla birlikte tümörün davranışını daha evvelden varsayım edebilmekte. Bir Takım tümörlerde kalıtımsal yapılarındaki niyet noktalarına yönelik ilaçlar uygulayarak kanseri çare etme şansımız olmaktadır. Kanser çoğu faktörün bir arada etkileşimiyle oluşur. Yaygın görülen birçok kanser türünün en düşük üçte biri daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzaktan durulması, somut aktivitenin artırılması, alkol kullanımının azaltılması ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile önlenebilmektedir.”