DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Ramazan ayında su tüketimine dikkat edilmeli”

“Ramazan ayında su tüketimine dikkat edilmeli”
01.04.2022
199
A+
A-

11 ayın Sultanı Ramazan geldi. Uzun vakit bedenin jurnal beslenme ve su tüketim ihtiyaçları, iftar ve sahur dönemlerine kadar her yerde düzenleniyor. Konunun uzmanları dinç bir oruç için ölçülü yemenin ve su tüketiminin önemine değiniyor.

QNET’in Bilirkişi Diyetisyeni Işın Sayın, suyun sindirimi kolaylaştırdığını belirterek iftar ve sahur öncesinde bol bol tüketilmesini tavsiye etti. Dyt. Sayın, ideal beslenmeyle ilgili şunları söyledi: “İftarda 500 ml su ile sindirim sistemini arındırın. Sonrasında 5-10 adet zeytinin içerdiği oleik aside ihtiyacımız var. Tamamen unsuz, pirinç yerine bulgurun kullanıldığı, sebzeli, bakliyatlı veya yoğurtlu çorbalara öncelik tanıyın. Haftada iki kere bol yeşilliği limonla birleşerek, üzerine mide şikayetlerine iyi gelen kimyon ilave edilebilirsiniz. Yine antioksidan etkisi olan kırmızı toz tatlı biber, protein kaynağı 1-3 adet yumurta üstüne 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı kullanılarak yumurta salatası yapılabilirsiniz. Yanında da közlenmiş kapya biber ve yeşil biber tat katarak tokluğu destekler.”

“Ramazan’da bakliyat tüketimi vücut için kayda değer”

Dyt. Sayın, Ramazan’da Türk mutfağında da manâlı bir yeri olan bakliyat tüketiminin de beden için kayda değer olduğunu ifade etti. Dyt. Sayın sözlerine şöyle devam etti: “Haftada üç kez 24 saat suda bekletilip filizlendirilmiş bakliyatı, sadece ve yalnızca düdüklü tencerede, yani basınçlı buharlı pişirme yöntemiyle pişirmek midenin sindirimini rahatlatıyor. Yanına tercihen 200 gr yoğurt tüketimi ideal bir mönüyü de oluşturuyor. Bu mönünün yanına bol miktarda mevsime özgü salata eklenebilir.”

Yatma vaktine kadar olan sürede haftada 3 gün 10-15 adet fındık, yer fıstığı, ceviz gibi kuruyemişlerin tüketilebileceğini belirten Sayın, 1-2 porsiyon meyvenin tatlıların yerine geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dyt. Sayın, suyun iftar ve sahurda belirli saat aralıklarında mutlaka günde 2 litre tüketilmesini gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.