Bu mantara dikkat!

Mantar zehirlenmelerine bilhassa yabani mantarların en sık yetiştiği dönem olan nisan ve kasım ayları arasında rastlandığına değinen Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakil Sorumlusu Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul, “Doğadan toplanan yabani mantar yenmesini takiben yüzlerce hasta ivedi servislere başvurmakta ve bu hastalara yoğun bakım desteği gerekmektedir. Artan önemli karaciğer yetmezliği sebebiyle karaciğer nakli gerekliliği duyan hastaların sayısı da epeyce çoktur. Hastaların büyük kısmı ne eyvah ama hayatını kaybetmektedir” ifadelerini kullandı.
Bu belirtilere uyarı
Hastalarda ciddi belirtilerin genel olarak birincil 6-8 saatlik dönemden sonradan ortaya çıktığını belirten Ertuğrul, “Bu belirtiler arasında bulantı, kusma, aşırı terleme, çarpıntı, yüzde kızarma, tedirginlik, sersemlik yer almaktadır. İlerleyen dönemde hastalarda şuur bulanıklığı ve bilinç kaybı gibi santral sinir sistemi belirtileri görülür. Bu hastalar yoğun bakım şartlarında takip edilmekte ve durumu ciddiyetini koruyan ve geriye doğru dönüşümsüz karaciğer yetmezliği gelişen hastaların bir kısmına karaciğer nakli yapılarak hayatları kurtarılmaktadır. Karaciğer yetmezliği gelişen hastaların büyük bir kısmı ise ne yazık oysa organ nakli için yerinde şartları taşımadığı veya zorunlu organ temin edilemediği için hayatlarını kaybetmektedir” dedi.
Doç. Dr. Ertuğrul konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden farklılaştırmak çok zorlama olduğundan doğadaki yabani mantarlar toplanıp yenilmemeli, bunun yerine ambalajlı satılan kültür mantarları seçim edilmelidir.”