Prof. Dr. Özkaya: ‘Artık dalga beklemiyoruz, virüsün bulaşma ve hastalık yapma hızı yavaşladı’

2 yılı aşkın süredir korona virüs ile çaba devam ederken bir yana da aşılama çalışmaları sürüyor. Son günlerde bilhassa aşısız vakaların ayakta tedavi olmaya geldiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, virüsün artık 1 ay sonradan akciğerlere indiğini ve insanları etkilediğini söyledi. Koronanın hayatı korkutma edecek bir rahatsızlık olmaktan yavaş yavaş çıktığını ifade eden Özkaya, “Bilindiği gibi artık korona yok denecek kadar azaldı. Ülkemizde hayatı korkutma edecek bir rahatsızlık olmaktan ağır ağır çıkmaya başladı. Tabii, bu durumda aşıların etkisi fazla büyüktür. Hastanelerden servisler ve yoğun bakımlar bir bir kapatılmaya başlandı. Ama hala aşılarını tamamlamış hastalarımız tek tek gelmeye başlıyor. Eskisi gibi büyük dalgaların olduğu vakaların 100 binlere vurduğu dalgalanmalar olmayacak fakat vakaları tekrar görmeye başlayacağız. tek tek vakalar geliyor. Eski dalgalanmaları göreceğimizi beklemiyoruz.
Gelen son vakalar yine yaygın akciğer tutulumu ile geliyor. Bunlar genelde aşılarını tamamlamamış veya aşı olmamış vakalardır. Önceden uzamış Covid yani rahatsızlık iyileştikten sonra semptomları devamlı bir Covid grubu vardı. Biz bunlara uzamış Covid diyorduk. Şimdi gelen bazı hastalarımız ise fiilen akciğer tutulumları geç dönemde ortaya meydana çıkan vakalar var. Az Kalsın Covid olduktan 3-4 hafta sonradan akciğerlerine inen vakalarla karşılıyoruz. Gerçekten uzamış Kovid-19’un şimdi ne olduğunu anlamaya başladık. Sadece semptomatik değil, akciğer tutulumu da geç dönemde ortaya çıkabiliyor. Eskisi gibi pikler olmayacak lakin vakalar tekrar bir bir gelmeye başlayacak. Ayaktan hala Covid hastası bakıyoruz ama servislerimiz ve yoğun bakımlarımız tek tek kapatılmaya başlandı.
Bu fazla güzel ve sevindirici haberdir. Halkımızın keza maske ayrıca de aşı konusunda özen göstermelerini istiyoruz. Covid pozitif olduktan 3 hafta ya da 4 hafta sonradan virüsün akciğere indiğini görüyoruz. Bu koşul biraz bizi endişelendiriyor. Aşısını olmamış ya da aşısını tamamlamamış hastaları da 4 hafta sonra akciğer tutulumu görmeye başladık. Bilhassa aşısız hastalarda bu koşul böyledir. Hastalığın bulaşıcılık hızının yavaşlamasıyla beraber virüsün de rahatsızlık yapma hızı yavaşladı” diye konuştu.
Akabinde korona olduktan 1 ay sonra hastaneye yatan bir hastanın akciğerlerini inceleyen Özkaya, akciğerlerdeki tahribatı gözler önüne serdi.
Furkan Abrek Ünal