‘Stresten uzak durmak saç dökülmesini önlüyor’

Saç dökülmesi ve tedavileri hakkında direktifler yapan Deri Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Alpay, saç dökülmesinde çoğu etkenin yanı sıra stresin de etkili rol oynadığını söyledi. Şehir Halkı stresi, meslek stresi ve düzensiz yaşamın saç dökülmesine yol açabileceğini aktaran Uzm. Dr. Alpay, saç kaybındaki nedenleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Saç dökülmesinde sebep olan 9 niçin
Saç dökülmesinin fazla ayrı sebeplerinin olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Ayşegül Alpay, 9 faktöre uyarı edilmesi gerektiğini belirtti. Uzm. Dr. Alpay, şöyle konuştu:
“Tıbbi olarak saç dökülmesi, saç köklerini bütünüyle yıkıma uğratarak yani saçın tekrar çıkma şansı olmayan dökülmeler ve saçın her yerde uzama şansı olan dökülmeler olarak ikiye ayrılabilir. Saçın bitmiş çıkma şansı olmayan dökülmeler; yanıklar, fazla sık görülmeyen bir grup deri hastalığıdır ve sıkça saçlı cilt içerisinde yöresel akma alanları şeklinde görülür. Bitmiş çıkma şansı olan dökülmelerde ise; akma nedeni ortadan kaldırılabilirse saçların yeniden çıkma ihtimali yüksektir.
Saç dökülmesinde ilk önce dökülme tipi ve şiddeti belirlenir, gerekli ise altta yatan nedenler araştırılır. Bundan sonradan kişiye özgü bir tedavi protokolü oluşturulur. Yetişkin bir insanın kafasında sıradan 100 bin ila 150 bin saç bulunur. Bu saçlardan günde 100 tanesi kadarını kaybetmek normaldir. Eğer bu sayıdan daha artı dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok bambaşka nedenleri olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Genetik faktörler
Cilt hastalıkları
Hatalı gıda alışkanlıkları
Vitamin ve mineral eksiklikleri
Hormonal Sorunlar
Bir Takım iç hastalıkları ve hap kullanımı
Doğum ve kemoterapi süreci
Kozmetik etkenler
Stres
Kayda Değer olan bu nedenin saptanması ve yerinde tedavinin yapılmasıdır.”
“Saç dökülmesinde dürüst teşhis önemli”
Saç dökülmesine yol açan kaynakları saptama etmenin kayda değer olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Alpay,
“Saç dökülmesi tedavisinde başta tanı doğru yapılmalıdır. Öncelikle saç dökülmesinin nedenlerini ve dökülme tipini öğrenmek gerekir. Cildiye uzmanı muayenesi ile dökülmeye yol açan faktörler belirlenerek uygun tedavi planlanır. Saç dökülmesi yaşamış kişilerin saça ve saç derisine zarar verebilecek saç bakim ürünlerinden kaçınmaları gerekir. Özellikle proteinden varlıklı bir beslenme düzenine geçilmeleri çok önemlidir. Dökülme, vitamin eksiklikleri nedeniyle oluştuysa mutlaka yetkisiz vitamin yerine konulmalıdır. Tiroit ya da bambaşka bir hastalığa tabi oluşan saç dökülmelerinde ise başta hastalığın tedavisine yönelik bir yol izlenmelidir” şeklinde konuştu.
Saç dökülmesinde çare yöntemleri nelerdir?
Uzm. Dr. Alpay, saç dökülmesi tedavisi hakkında şunları söyledi:
“Saç dökülmelerinde çoğu ayrı tedavi uygulanabilmektedir. İlaç tedavileri: Topikal ya da sistemik olarak uygulanabilen dökülme şiddeti ve tipine kadar tedaviler mevcuttur. Saç mezoterapileri: Saçlı deriye vitamin kombinasyonları ve protein yapıtaşı olan farklı alanlara yönlendirilmiş aminoasitlerin enjeksiyon şeklinde uygulanması yoluyla yapılmaktadır. Saçın korunmasını, dökülmenin engellenmesini ve artışını sağlamaya yöneliktir. PRP: Saçlı deriye hastanın kanının alınarak çoğaltma faktörlerinden yoğun kısmının cihazlar yardımı ile ayrıştırılarak enjeksiyon şeklinde uygulanması aracılığıyla yapılır. Saçın korunmasını, dökülmenin engellenmesini ve artışını sağlamaya yöneliktir. Saç dökülmelerinde seri ve etkili cevap alabilmek için başlıca bu çare yöntemleri kombine olarak uygulanmaktadır. Saç ekimi: Bilhassa ileri faz androgenetik alopesisi olan erkek ve hanımefendi hastalarda seçim edilmektedir.”