DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pandemiden en çok hemşireler etkilendi

Pandemiden en çok hemşireler etkilendi
23.03.2022
144
A+
A-

İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alişan Burak Yaşar’ın yürüttüğü çalışmada, sağlık durumu çalışanları aralarında daha uzun süre hastayla birebir temasta olan hemşirelerin, enfekte olma riskinin yüksek olmasından kaynaklı akut gerginlik düzeyinde büyüme olabileceğini vurgulayan Yaşar, afiyet çalışanlarında koruyucu donanım bulma zorluğu azaldıkça stres düzeyinde de azalma olduğunu vurguladı.

Salgın hastalıklar, travmaya ast bozukluk oluşturabilir
Dr. Öğr. Üyesi Alişan Burak Yaşar, Uzm. Dr. Mehmet Sinan Aydın, Uzm. Dr. Aybeniz Civan Kahve ve Doç. Dr. Yunus Hacimusalar’ın ortak yürüttüğü çalışmalarda; 387’si sağlık çalışanı, 640’ı afiyet çalışanı olmayan olmak üzere toplam bin 27 birey üstünde yapılan çalışmalarla pandeminin ilk aylarında akut stres düzeylerinin belirlenmesi sağlandı.

Covid-19 salgını, sıhhat çalışanları için uzun vardiyalar, rahatsızlık riski sebebiyle aile üyelerinden kaçınma ve yoğun gerginlik aşağıda egzersiz gibi kayda değer sonuçlara yol açtığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Yaşar şunları söyledi:
“Toplum ve afiyet çalışanları için yaşananlar travmatik açıdan riskli deneyimlerdi. Salgınlar da diğer doğal afetler gibi travmatik faktörler olarak kabul edilir ve travmaya bağlı bozukluklar oluşturabilir. Pandeminin birincil aylarında akut stres semptomları açısından bakıldığında hemşireler, doktorlar ve öteki sıhhat personellerine göre en çok etkilenen gruptu’ dedi.

Akut stres düzeyini azaltmada iki etmen önemli rol oynuyor
Hemşirelerin akut gerginlik semptomu düzeylerinin, doktorlar ve öteki sağlık çalışanlarına tarafından daha yüksek olmasının sebebi olabilecek bir öteki nitelik ise; hemşire gruplarında kadın cinsiyetin daha yüksek olması. Kadınların daha yüksek stres semptomları bildirdiğine şive yapan Yaşar, akut gerginlik düzeyinde sıhhat çalışanlarında iş adaletinin sağlandığı düşüncesi artıkça ve koruyucu ekipman bulgu zorluğu azaldıkça akut stres düzeylerinde de azalma olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.