‘Bel fıtığından ameliyatsız kurtulmak mümkün olabiliyor’

Medicana Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Asap Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Kınalı, bel fıtığı tedavisine ilişkin bilgiler verdi. Tedavide kullanılan yöntemlerden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Burak Kınalı, bel fıtığı nokta atış enjeksiyon tedavisiyle birlikte bel fıtığı ameliyatına gerek kalmayabileceğini söyledi. Dr. Kınalı, tedavinin galibiyet oranının uygun hastalarda yüksek olduğunu kaydetti.
Bel fıtığının sebeplerinden bahseden Dr. Kınalı, “Uyuşuk yaşam tarzı, yanlış oturma, ağır meslek yükü, eksik su tüketimi, sigara ve aşırı stresli bir iş ortamına sahip almak tetikleyici durumlardır. Başlıca bel ve ayak ağrısı olarak başlayan bel fıtığı ağrının; öksürmek, hapşırmak, ağır kaldırmak ile topuktan bele değin yayılması ile kendini gösterir. Bel fıtığında, fıtığa ast asap hasarı, idrar ve dışkı tutamama, ayaklarda yanma, batma ve üşüme gibi özel durumlar dıştan ameliyat düşünülmemelidir. Enjeksiyon tedavisi tercih edilebilir. Bel fıtığı tedavisinde enjeksiyon tedavisiyle birlikte fizik çare uygulamaları, davranış çare, manuel terapi uygulamaları ve çalışma ile çok daha kısa sürede netice olmak olası olabilmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda 3-6 aylık bir süre içerisinde fıtığın boyutlarında küçülme yani regresyon olduğu bile görülmüştür” ifadelerini kullandı.
Bel fıtığında nokta atışı tedavisini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Kınalı, sözlerine şöyle devam etti: “Bel ağrılarının sebepleri omurlar arasındaki disk adı verilen yapının; zorlanma, ağır kaldırma, hatalı oturma gibi problemler yüzünden asap kanallarına doğru çıkıntı yapmasıdır. Bel fıtığı enjeksiyon tedavisinde zarar görebilen ve ağrıya sebep olan asap tespit edilir. Bambaşka şekillerde uygulanabilen enjeksiyon tedavisi, fıtık hangi seviyede ise doğrudan fıtık içine veya emrindeki olduğu asap çevresine ince iğnelerle girilip çare edici ilaçlar enjekte edilir. Bel fıtığı tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar steroid, ozon ve anestezik ilaçlardır. Uygulanan bu ilaçlar asap ve fıtık etrafındaki iltihap, ödem ve yapışkanlıkları çare etmede kullanılır. Bel fıtığı enjeksiyon tedavisinde transforaminal epidural enjeksiyonlar şunlardır; transforaminal epidural enjeksiyonlar bel fıtığının çevresinde görülen iltihap ve ödemi tedavi etmek için yararlanılan bir uygulamadır. Transforaminal epidural enjeksiyonda sinir kökü basısına yan sızı ortadan kaldırılır. Transforaminal epidural enjeksiyon yönteminde kullanılan ilacın dozu asgari seviyededir. Transforaminal epidural enjeksiyon aynı zamanda başarı oranı, yerinde hastalarda, en yüksek olan tedavidir”.
Dr. Öğr. Üyesi Kınalı, enjeksiyon tedavisinin başarısız ameliyatlarda ve bir ayda üç kez dek uygulanabildiğini belirterek, “Bel fıtığında enjeksiyon tedavisi başarısız bel ameliyatlarında, irin ve ödem oluşumunda, omurilik kanalı daralmasında ve faset eklem rahatsızlıklarında uygulanır. Bel fıtığı enjeksiyon tedavisi, dilekçe yapıldıktan sonra hastaların genelinde ağrının ayrıntılarıyla kaybolmasını sağlar. Hastanın halsizlik, kas güçsüzlüğü, uyuşukluk gibi rahatsızlıklarında iyileşme kaydedilir. Bel fıtığı enjeksiyon tedavisi ile düzelme sağlanamayan hastalar için çare birkaç ay içinde 3 defa uygulanabilir. Hasta ağrısının geçmesi ile iyileşme sağlandığını düşünüp günlük rutinine anında dönmemeli istirahat etmelidir” dedi.
Bel fıtığı nokta atışı tedavisinin bir tabi etkisi olmadığını bildiren Dr. Öğr. Üyesi Kınalı, tedavinin kimlere uygulanabileceğini şöyle açıkladı: “Bel fıtığı enjeksiyon tedavisi fıtık başlangıcı ve hatta ileri düzey fıtığı (patlamış, parça kopmuş ve kanalı daraltmış) olan hastalarda disk bölgesinde oluşan ödem ve iltihabı tedavi etmek, sinir kökü basısını eksilmek ve disk çevresindeki yangıyı ortadan kaldırmak nedeniyle uygulanır. Tedavinin manâlı bir tabi etkisi olmaması sebebi ile kullanımı yaygındır. Hastanın erken dönemde hap tedavisi, fizik tedavi ve egzersize ilave olarak enjeksiyon tedavisi seçim edilebilir. Böylelikle daha etkili bir netice alınabilmektedir”.
Bel fıtığı tedavisinde epidural enjeksiyonların uygulama şekillerine kadar 3 farklı yöntemle yapıldığını bildiren Dr. Öğr. Üyesi Kınalı, belin doğrudan doğruya asap kanalına, kuyruk sokumuna ya da belin orta kısmına uygulamanın yapılabileceğini söyledi. Dr. Kınalı, “Bel fıtığı tedavisinde kuyruk sokumundan uygulanan epidural enjeksiyon, kuyruk sokumuna en yakın yerden kaudal blokaj utrasonografi ve ya radyolojik görüntüleme eşliğinde yapılmaktadır. çoğunlukla tedaviyle elde edilen başarı oranı yüzde 60- 70 civarındadır. Bel ortasından yapılan epidural enjeksiyon, kanal daralması orta hat fıtıklarında kullanılan yöntemdir. Bel fıtığı tedavisinde doğrudan doğruya, asap kanalına yapılan enjeksiyon epidural tedavilerde en etkili usul olarak kullanılır ve nokta atış tedavisi olarak da adlandırılabilmektedir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Burak Kınalı bel fıtığında epidural enjeksiyonun, floroskopi cihazıyla müdahale edilecek bölgenin görüntülenmesiyle yapıldığını kaydetti. Günümüz teknolojik aletleriyle işlemin riskinin hemen hemen değil denecek dek az olduğunu da bildiren Dr. Öğr. Üyesi Kınalı, operasyon süresinin 15-20 dakika sürdüğünü, 3-4 saatlik bir dinlenme süresinden sonradan hastanın taburcu edilebileceğini aktardı.