‘Çay, kahve ve benzeri içeceklerin hiçbiri suyun yerine geçemez’

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuşan Medicine Hospital Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Sena Kazan, suyun önemi ve sağlığa faydaları hakkında bilgiler verdi. Düzenlenen etkinlikte konuşan Uzm. Dyt. Sena Kazan, erişkin bir insanın ceset ağırlığının az kalsın yüzde 50-70’ini suyun oluşturduğunu açıklama ederek, “Ortalama olarak, erkeklerde ceset ağırlığının yüzde 60’ını, kadınlarda gövde ağırlığının yüzde 50’sini ve çocuklarda vücut ağırlığının yüzde 65-75’ini su oluşturmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücuttaki su oranında azalma meydana gelmekte ve aynı doğrultuda yağ oranı artma göstermektedir. Bu bakımdan vücutta meydana gelen yaşlanma etkilerinde de suyun önemi epeyce fazladır” ifadelerini kullandı.
Nehir, kahve ve güya içeceklerin suyun yerini tutmadığının altını çizen Uzm. Dyt. Kazan, “Bu cins içeceklerin artı tüketilmesi susama hissini baskılayarak, suya olan ihtiyacı azaltmaktadır. Susuzluk hissinin olmaması vücudun günlük su ihtiyacının karşılandığı anlamına gelmez” diye konuştu.
Uzm. Dyt. Kazan, suyun önemi ve sağlığa faydaları hakkında şu ifadeleri kullandı: “Su, yediğiniz besinlerin sindirilmesine muavin olarak sindirim sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar. Cildin daha parlak ve daha canlı görünmesini sağlar. Susamış kalmaya bağlı olarak çoğalan hafıza kaybı, dikkat problemi gibi beyin fonksiyonlarını düzenler. Cisim ısısını dengeler ve kişilerde büyük bıkkınlık veren ödemin atılmasına muavin olur. Kan hacmi ve basıncı, su ile dengelenmektedir. Kanın vücuttaki akışkanlığını su sağlamaktadır. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Toksik maddelerin vücuttan atılmasına tezgâhtar olur. Kanı sulandırır ve dolaşım esnasında pıhtılaşmasını önler. Gerginlik, stres ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur”.
Günde içilmesi gereken ortalama su miktarından da bahseden Uzm. Dyt. Kazan, “Dinç kişilerde su ihtiyacı; yaşa, iklim koşullarına, tükettiği besinlere, yaptığı bedensel aktiviteye kadar değişir. Yetişkinler için sıradan günde 2-3 litre, 4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 litre, 9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 litre, 14-18 yaş gençler için 2-2,5 litredir” dedi.
Uzm. Dyt. Kazan, tatmin edici su tüketiminin sağlanmamasıyla ortaya çıkabilecek durumları şöyle sıraladı: “Hafif ve orta derece su eksikliği bulguları; ağız ve mukozada kuruluk, ateş, idrar çıkışının azalması, kas güçsüzlüğü, baş ağrısı veya bazı durumlarda baş dönmesi, kısa ve uzun süreli hafızada zayıflık, algıların zayıflaması, uyku hali, hafif sersemlik ve takâtsizlik, aritmetiksel yeteneğin zayıflaması durumu, taşikardi, ortostatik hipotansiyon, göz yaşında azalma gibi durumlar, tatmin edici su tüketiminin sağlanmamasıyla ortaya çıkabilir”.
İleri derecede su eksikliği bulguları hakkında bilgiler veren Uzm. Dyt. Kazan, sözlerini şöyle tamamladı: “Fazla susama, ağız, deri ve mukozada fazla kuruma, hipertermi, terlemenin azalması, hipotansiyon, koyu sarı ya da kehribar rengi idrar gelmesi, idrarın eksik gelmesi veya hiç olmaması, göz kürelerinde çöküntü meydana gelmesi, bilinç kaybı, çabuk sinirlenme ileride derecede su eksikliği bulgularıdır”.