40 yıldır sadece sıvı gıda ile beslenen hasta sağlığına kavuştu

40 yıldır, yemek yemek borusundaki kaslarda gevşeme bozukluğuna neden olan ve Akalazya olarak bilinen hastalıkla uğraş eden 76 yaşındaki hasta, bugüne değin öyle çok yerde öbür tedaviler denemesine rağmen netice alamadı. Yalnızca akıcı yiyeceklerle beslenmesine rağmen yutkunma güçlüğünün oluşturduğu fiziki ağrılar sebebiyle senelerdir düşük kalite hayat süren hastanın, Türkiye ve İngiltere de dahil başvurduğu sağlık durumu merkezlerinde kalıcı bir tedavi sağlanamadı. Hastaya son olarak bu hastalıkla yaşamayı öğrenmesi gerektiği söylendi.
Öğüt üstüne Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran ve kısa bir vakit önce Op. Dr. Ahmet Soykurt kadar ameliyat edilen hasta, 40 sene daha sonra sağlığına kavuştu.
Akalazya on bin kişide bir görülüyor
Genelde mide bulantısı, kusma, kilo kaybı, göğüste yanma, sızı ve baskı, yutma güçlüğü, ağza yemek yemek artığı ve acı su gelmesi ile semptom veren Akalazya, ülkemizde on bin kişide bir görülüyor. Nadir rastlanan bir rahatsızlık olması nedeniyle teşhis koymada güçlükler yaşanabiliyor.
Ameliyatta galibiyet oranı yüzde 95’in üstünde
Tedavide hap, botoks enjeksiyonu ve yemek borusunun daha aşağı kısmına balon sıralama gibi yöntemler kullanılan birçok hastada şikayetlerin bir süre sonradan geri geldiği biliniyor. Emin ve daimi tedavinin ameliyat olduğunu açıklayan Op. Dr. Ahmet Soykurt, eksik sayıda cerrah göre kapalı yöntemle gerçekleştirilebilen ameliyatın başarı oranının, yüzde 95’in üzerinde olduğunu belirtti.
Ameliyat sonrası yaşam biçimi nasıl olmalı
Ameliyat sonrası hastaların birkaç hafta daha yumuşak yiyeceklerle beslenmeye devam ettiğini belirten Op. Dr. Ahmet Soykurt, iyileşme süreci sonrası yaşam tarzı haline getirilmesi gereken alışkanlıklarla ilgili de bilgi verdi: “Hastalar, ameliyat sonrası bir vakit daha yumuşak gıdalarla beslenmeye devam edip, ameliyat kaynaklı iyileşme ile katı yiyecek tüketimine başlayabilir. Katı yiyecek tüketimi ile yiyecekleri ayrıntılarıyla çiğnemeyi, yavaş yemek yemek yemeyi, yemek yemek beraberinde bol su içmeyi alışılmışlık haline getirmeleri gerekiyor. Geç saatte yemek yemekten kaçınılması gerekiyor. Yatarken yüksek yastık seçim edilmesi tartma taşıyor. Ayrıca ameliyat sonrası yıllık takiplerin ihmalkârlık edilmemesi öneriliyor.”