DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uzmanı uyardı: “Erken teşhis edilmezse, ölümle sonuçlanabilir”

Uzmanı uyardı: “Erken teşhis edilmezse, ölümle sonuçlanabilir”
09.03.2022
366
A+
A-

Sivas Numune Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Meryem Timuçin, 10 Mart Dünya Böbrek günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kronik böbrek hastalığının son yıllarda ciddi bir yükselme gösterdiğini vurgulayan Uzm. Dr. Meryem Timuçin, “Kronik böbrek hastalığı son yıllarda tüm dünyada neredeyse bir salgın şeklinde çoğalma göstererek ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu hastalığın önemine uyarı sürüklemek için her sene Mart ayının ikinci Perşembe günü ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak kutlanmaktadır. Kronik böbrek hastalığı dünya çapında kayda değer bir millet sağlığı sorunudur, erken ayrım edilip çare edilmediği vakit ağır böbrek yetmezliği ve vefat ile sonuçlanabilir. Dünya genelinde kronik böbrek hastalığının görülme oranı yüzde 10 – 12 civarındadır” dedi.

BU HASTALIKLARI TAŞIYORSANIZ DİKKAT

Uzm. Dr. Timuçin, kronik böbrek hastalığının nedenlerini sıralayarak, “Kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedenleri diyabet, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları ve bevliye (idrar yollarında taş veya tıkanıklık) problemlerdir. Kontrolsüz diyabet, kontrolsüz hipertansiyon, yürek hastalığı, şişmanlık, ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, sigara ve sık ağrı kesici hap kullanımı kişiyi böbrek hastalığı açısında yüksek tehlikeli ayla getirmektedir. Kronik böbrek hastalığı genellikle belirti vermeden sinsi bir şekilde son dönem böbrek yetmezliğine yani diyaliz aşamasına ilerlemektedir. bu nedenle tehlikeli kişiler ilk önce almak üzere herkesin ahenkli olarak sağlık taramasında geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonları denetim ettirmesi gerekmektedir. Erken teşhis ve çare edilemeyen kronik böbrek hastalığı son dönem böbrek yetmezliğine ilerlemekte, bu aşamada diyaliz ve böbrek nakli tedavileri gündeme gelmektedir” dedi.

“BÖBREKLERİ SUSAMIŞ BIRAKMAYIN”

Dr. Timuçin, Böbrek sağlığını korumak için tavsiyeler vererek, “Böbrek sağlığı açısından böbrekleri susuz bırakmamak ve yeterli su alımına özen göstermek, tuzdan olabildiğince uzakta durmak, düzenli çalışma gerçekleştirmek, dinç beslenmek ve ideal karoser ağırlığımızı korumak, sigaradan ve alkol tüketiminden kaçınmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Volkan Kaplan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.