DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuğunuzun bacakları ağrıyorsa dikkat

Çocuğunuzun bacakları ağrıyorsa dikkat
08.03.2022
315
A+
A-

Ağrıların halk dilinde, “Çoğaltma ağrıları” olarak adlandırıldığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Aslı Işine Düşkün Uçkun, yükselme ağrılarının çocuğun kısa kalmasına niçin olmayacağını belirterek, “Teşhis, gün boyunca sızısız kalan, sağlıklı, genel bedensel ve kas-iskelet muayenesi normal olan akşamüzeri veya gece uykuyu bölen iki taraflı etap ağrısı olan bir çocukta klinik olarak rahatlıkla konulabilir. Başlıca romatizma, enfeksiyon, tümör gibi hastalıklarla karışabilir” dedi.

Çocukluk döneminde hiçbir açıklaması olmayan, tekrarlayan, kendi kendini sınırlayan uzuv ağrılarına “artış ağrıları” denildiğini gösteren Medicana International İzmir Hastanesi Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Aslı Gayretli Uçkun, çoğaltma ağrılarının nedenlerinin tam olarak bilinmediğini açıklama etti.
Doç. Dr. Uçkun, “Postür bozuklukları, fazla esneklik, düşük sancı eşiği, azalmış kemik gücü, D vitamin düşüklüğü, psikolojik rahatsızlıklar, ailede artış ağrıları öyküsü, sıkıntılı üçgenin taban olmayan kenarı sendromu ile bir takım çalışmalarda ilişkili bulunmuş” diye konuştu.

Akşamüzeri ve gece başlayan sızı

Büyüme ağrılarının genel özellikleri hakkında konuşan Doç. Dr. Uçkun, “Artış ağrıları genelde 3 ila 12 yaşları arasındaki çocuklarda ilk kez bacaklarda görülür. Genellikle iki taraflıdır ve bacakların derinlerinde, çoğunlukla uyluk, baldır, dizin arkasında ya da bacağın ön kısmında bulunur. Ataklarla seyreder. Tipik olarak haftada minimum bir kere ortaya çıkar ve genellikle yıllarca sürebilen ve ergenliğe değin devam edebilen genel bir süreye sahiptir. Ataklar arasında belirtisiz günler, haftalar ya da aylar olabilir. Özellikle akşam veya gece saatlerinde ortaya çıkar ve uykuyu bölebilir. Genelde sabaha değin düzelir” şeklinde konuştu.

Artış ağrısı kısa bırakmaz

Büyümekte olan çocuklarda ortaya çıksa da artma ağrılarının çabuk çoğaltma dönemleri ile çakışmadığını, çoğaltma bölgelerinde oluşmadığını ve bunlara sahip çocukların büyümesini etkilemediğini bildiren Doç. Dr. Uçkun, “Tanı; gün boyunca ağrısız kalan, dinç, genel fiziksel ve kas-iskelet muayenesi sıradan olan akşamüzeri veya gece uykuyu bölen ortak etap ağrısı olan bir çocukta klinik olarak rahatlıkla konulabilir. Bu çocuklarda tanı koymak için radyografi veya laboratuvar tetkikleri yapılması gerekli değildir; oysa açıklanamayan alev, kilo kaybı, aktivite azalması, kalıcı, çoğalan veya tek yanlı uzuv ağrısı, gün baştan başa sancı, muayenede bayağı olmayan bulgular varsa çoğalma ağrısından uzaklaşılır” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.