DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Eksik dişler, ağız ve dil kanserine neden olabiliyor

Eksik dişler, ağız ve dil kanserine neden olabiliyor
05.03.2022
141
A+
A-

Son zamanlarda artan uzun süreli ağız ve dil yaraları hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, bu yaraların tekrarlama ve ağızdaki diş durumuna tarafından kanseri tetiklediğini bildiren Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, “Ağız yaraları bazen huzursuz sonuçlara sebep olabilir. Burada bizim için önemli olan konu, 2 haftayı geçen ağız yaralarında tümöral gelişim açısından hastaların titiz olması. Bizim ağızda en sık gördüğümüz tekrarlayan oral aft dediğimiz, yani ağızda küçük yaralar tarzında çoğalan lezyonlardır. Bu lezyonlar birçok süre dil, damak zevki, diş eti, yanak içi mukozası gibi ayrı alanlarda gezici tarzda olur. Biri iyileşirken diğeri ortaya çıkmaya başlar. Aynı şekilde ağız yaraları, bir takım mineral (demir, çinko gibi) ve vitamin (B vitaminleri gibi) eksikliklerinde, Behçet hastalığı, romatoid artrit gibi bazı romatizmal hastalıkların görüntüsü olarak da ortaya çıkabilir. Ilave olarak, çoğu süre travmatik lezyonlara emrindeki da ağızda yara ve kitleler meydana gelebilir. Ağız yaraları başlıca mukozayı miktar, bazen yüzeyden şişkin olur ara sıra de yüzeyden aşağıda doğru krater tarzında da olabilir” dedi.

“2 haftayı geçen ağız yaralarında hekime başvurmalarını öneriyorum”

Tekrarlayan yaralarda hekime başvurulması gerektiğinin altını çizen Dr. Kenar, “Ağız yaralarında manâlı olan bunların tekrarlayıcı olup olmadığı, ne kadar sürede iyileşip iyileşmediği ya da gitgide artarak büyüdüğü. Bilhassa üzerinde renk değişikliği olması, kanama meydana gelmesi, yara, kabuklanma durumlar bizim için bir uyarıcı niteliği taşıyor. İleri yaşlarda beceriksiz dişler, yetersiz ya da akıcı oturmayan diş protezleri dile, damağa, diş etlerine ve yanak içi mukozalarına sürterek vurarak oralarda kronik iltihaplara, hatta ağız ve dil kanserlerine yol açmakta. O nedenle bu tür huzursuz durumlar olmaması için ağızda iki haftayı geçen bere olduğu vakit hastalarımızın bir kulak burun boğaz hekimine başvurmalarını öneriyorum” dedi.

Eren Elyesa Polat – Semih Can Yılmaz
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.