DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İşitme sağlığı problemleri bireylerin mental sağlığını da tehlikeye atıyor

İşitme sağlığı problemleri bireylerin mental sağlığını da tehlikeye atıyor
04.03.2022
169
A+
A-

Her sene 3 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü göre işitme sağlığı ve işitme kayıplarına uyarı çekmek amacıyla düzenlenen “Dünya Kulak ve İşitme Günü” öncesi May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya açıklamalarda bulundu. Tarık Kaya, işitme sağlığında yaşanan sorunların bireylerin jurnal aktivitelerden keyif almasını büyük oranda engellediğini söyledi. 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’nün tüm dünyada manâlı bir farkındalığa hizmet ettiğinin altını çizen Kaya, “Dünya Sağlık Durumu Örgütü her yıl 3 Mart’ta işitme sağlığı ve işitme kayıplarına uyarı çekmek için çalışmalar yapmaktadır. Çünkü tedavi edilmeyen işitme sorunlarının kişilerin sosyal, şehvetli ve bilişsel sağlığı üzerinde aşamalı fakat manâlı derecede negatif sonuçları vardır. Hatta ihtiyar erişkinlerde depresyon, Alzheimer ve Demans gibi bilişsel gerilemedeki yükselme ile de ilişkilidir. aynı zamanda işitme kayıplı kişiler, konuşmaları kavramak için daha fazla uğraş gösterdiklerinden, bu kişilerde takâtsizlik şikâyetleri de gözlenmektedir. İşitme sağlığımızı olumsuz etkileyen bir öteki manâlı etken ise teknolojinin dürüst kullanılmamasıdır. Kişisel dijital teknolojilerin yaygınlaşması ve kulaklıkla müzik dinleme cihazları olarak kullanımları, genç ve yetişkinlerin işitmesi için önemli bir risk oluşturuyor” dedi.

Belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeyin
İşitme kayıplarının ortaya çıkışı öncesi bazı belirtilere uyarı çeken Kaya, bu alıcı hastalıklarda vakit kaybetmeden uzman desteği alınmasının önemini vurguladı. Kaya, “İşitme kaybını genellikle ilk fark edenler, işitme kaybı olan şahısların eşleri, çocukları veya yakınlarıdır. İlk belirtiler ise TV’nin sesini çakmak için gereğinden fazla açma ricası düşünülebilir. İşitme kaybında en sık karşılaşılan diğer bir yaygın bulgu de kulak çınlamasıdır. Bu tarz şikâyetleriniz varsa olası olan en kısa zamanda işitmenizi kontrol ettirmeniz gerekebilir” biçiminde konuştu. İşitme kayıplarının kişilerin mental sağlığını da negatif etkilediğini aktaran May İşitme Cihazları Uzmanı Odyolog Mehmet Tarık Kaya şöyle konuştu: “İşitmeniz ne kadar iyiyse, beyin fonksiyonlarınız ve akıl becerileriniz de böylece iyidir. Neyse ancak, teknolojinin ilerlemesiyle beraber işitme cihazları kozmetik bir görüntüye sahip olmakla kalmayıp, kaybedilen işitme hassasiyetinin geri kazanılmasına kayda değer ölçüde katkı sağlamaktadır. Unutmayalım oysa dinç bir işitme ve iletişim hayatın her aşamasında önemlidir. İşitme kaybı ve işitme sağlığı konusunda şikâyetleriniz varsa muhakkak bir KBB hekimine muayene olup, duyma seviyenizi kontrol ettirmeniz gerekebilir. May işitme cihazları şubelerimize gelerek, bedava işitme testi yaptırabilirsiniz.”

Basit önlemlerle işitme sağlığınızı koruyabilirsiniz
Mehmet Tarık Kaya işitme sağlığını korumak için alınabilecek basit önlemleri şu şekilde sıraladı: Kulaklıkla müzik dinlerken, yüksek seste uzun vakit dinlememeye dikkat edin. Mümkünse ses şiddetini % 60 aşağıda tutmaya özen gösterin. Yüksek sesli ortamlarda uzun vakit bulunmamaya çalışın. Gürültülü ortamlarda çalışıyorsanız kulak tıkacı veya gürültü önleyici maskeler kullanmaya dikta edin. Her yıl işitme testi yaptırarak işitme sağlığınızı peşine düşüp takip aşağıda tutmanızda da avantaj var. Bunun için uyumlu işitme kontrolleri yaptırmayı dikkatsizlik etmeyin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.