Sigara, diş tedavi sürecini olumsuz etkiliyor

İnsan sağlığını korkutma eden en önemli etkenlerden biri olan sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı; ırk sağlığı sorununa yol açarken bununla birlikte toplum ve kişi ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor. 1987 yılından itibaren Dünya Sıhhat Örgütü, tütün mücadelesi kapsamında 9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak anıyor.
“Bağışıklığı olumsuz etkiliyor”
Tütün ürünlerinin yürek damar hastalıkları, KOAH ve kanser gibi rahatsızlıklara sebebiyet verdiği gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapan Diş Hekimi Ayşe Erdem, “Sigara kullanımı, ağız ve diş sağlığı yönünden incelendiğinde, damarların daralmasına ve kanda karbonmonoksit miktarının artmasına neden oluyor. Bunun sonucunda dokulardaki oksijen miktarı azalıyor, dokuların yenilenme ve iyileşme süresi uzuyor, bağışıklık sistemi negatif etkileniyor. Bu durumun sonuçlarından biri de ağız içerisindeki bakteri kolonizasyonunun artmasıyla diş eti hastalıklarının ve diş çürüklerinin oluşması” şeklinde konuştu.
“Dişlerde ve diş etlerinde renklenmelere niçin oluyor”
Sigaranın, diş eti hastalıklarının ilerlemesine neden olduğu gibi çare sürecini de olumsuz etkileyerek diş kayıplarına niçin olduğunu belirten İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Diş Hekimi Ayşe Erdem, “Ayrıca tütün ve tütün ürünlerinin tamamı, dişlerde ve diş etlerinde renklenmelere niçin oluyor. İçtiğiniz sigarayı azaltıyor olmanız da diş eti hastalıklarına yakalanmanızı engellemiyor. Günde yarım paket dahi içseniz, içmeyenlere kadar hastalığa yakalanma oranınız 6 kat daha pozitif” ifadelerini kullandı.