DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fenerbahçe’den VAR Açıklaması!

Fenerbahçe’den VAR Açıklaması!
09.02.2021
270
A+
A-

Fenerbahçe’den yapılan açıklama şu şekilde ;

Takımımızın, Süper Ligin 24. hafta maçında ortaya konan, maçın sonucuna etki ettiğini düşündüğümüz hakem yönetimi ile ilgili yaşananların ardından gerek Kulübümüzün, gerekse Türk futbolunun menfaatleri adına somut gerçekleri ortaya koyma sorumluluğu ile bu açıklamayı yapıyoruz.

‘BU GOL NASIL OFSAYT OLUR’

Maçın 75. dakikasında, Ozan Tufan ’ın kaydettiği ve 30 saniye içerisinde yangından mal kaçırırcasına ‘ofsayt’ gerekçesiyle iptal edilen, gerek spor yorumcuları gerek Kulübümüz gerekse taraftarlarımızca ‘nasıl ofsayt olduğuna dair kesinlikle net bir karar verilemeyen’ gol pozisyonumuz bir gerçeği açıkça gözler önüne sermiştir.

VAR TEKNOLOJİSİ YETERSİZ’

Bu gerçek ‘VAR teknolojisi’ adı altında ‘100% güvenilir’ olarak lanse edilmeye çalışılan; ancak yetersiz veya art niyetli ellerin altında aksine manipülasyonların meşrulaştırılma aracına dönüşebilecek olan sistemin sorgulanması gerekliliğidir. Vurgulamaya çalıştığımız ‘istikrarsız uygulamalarla manipülasyonun meşrulaştırılması’, bazen bir kırmızı kart pozisyonun veya penaltının es geçilerek “gündemden kaçırılması” bazen de bir ofsayt pozisyonunun ‘yanlış yansıtılması’ olarak tezahür etmektedir.

‘ÖRNEKLERLE ANLATMAK GEREKİRSE’

Bu vesileyle tüm kamuoyuna VAR sisteminin özellikle ofsayt çizgileri noktasında, anlatılan şekilde otomasyona dayanmadığını ve manipülasyona ne kadar açık olduğunu somut örnek ve fizik kuralları ile sunmak isteriz:

1) Öncelikle VAR sisteminin kullandığı çizgi ölçme teknolojilerinden 100% güvenilir ve objektif olanın, sadece kale çizgilerine 90 derecelik dikey açı ile konumlandırılmış kameralar ile çekim ve ölçüm yapılan gol çizgisi teknolojisi olduğunu vurgulamak isteriz. 

2) Gol çizgisi dışında ölçüm yapılmaya çalışılan tüm pozisyonlarda, kamera açıları savunmadaki son oyuncuya 90 derecelik dikey açı ile konumlandırılmış olmadığından, bu açılar ile alınmış görüntüler üzerinde çekilen çizgilerin sadece ve sadece bir tahmin modellemesi olduğu fizik kurallarınca sabittir.

3) Bu doğrultuda; pozisyonların ofsayt olup olmadığını belirlemek için çizgiler çekilirken, bir teknolojinin parçası olmayan, tamamen VAR sisteminin başındaki hakemlerin ve teknisyenlerin subjektif seçimlerine ait ve sonuçları direkt etkileyen seçimler ise sırasıyla aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:

a)Birçok kamera ile yapılan çekimler arasından, hangi kamera açısı ile çekilmiş görüntüye çizgi çekileceğinin kararlaştırılması. 

b)Topla son oynayan hücum oyuncusunun top ayağından veya vücudundan çıkarken tam olarak hangi mili salisede görüntünün durdurulacağının ve çizginin çekileceğinin kararlaştırılması. 

c) Hücum edilen kaleye en yakın savunma oyuncusu ve hücum oyuncularının kaleye en yakın topla oynayabilecek vücut bölümlerinin belirlenmesi ve izdüşümlerinin yaratılması.

d)Çizgilerin görüntülere uygulanması

e)Ofsayt pozisyonlarında topa vuruş anı ve oyuncuların tam bu andaki dizilişlerinin eş zamanlı görülebileceği birkaç farklı açılı görüntünün aynı ekran içinde gösterilmesi.

Yukarıdaki maddeler ışığında çok net anlaşılabileceği üzere, VAR teknolojisi ile belirlenen ofsayt çizgileri Türk futbol kamuoyuna ısrarla lanse edilmeye çalışılan şekilde 100% güvenilir şekilde bir yazılım ile otomatik olarak belirlenmemektedir. VAR sisteminin başındaki hakemlerin ve teknisyenlerin sübjektif seçimleri neticesinde sonuçlar belirlenmekte, onların takdirine göre vuruş anı ve en öndeki uzuv gibi hususlar belirlenmektedir. 

Bu noktada yukarıda saydığımız subjektif seçim kriterleriyle ilgili Ozan Tufan ’ın atmış olduğu gol ve ligimizde bu sezon içinde öne çıkmış vurucu birkaç örneği resimleriyle paylaşmak ve subjektif seçimlerle kararın nasıl sübjektif kriterlere dayandırılabileceğini göstermek istiyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.