DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

‘Beyaz dişler için bitki çayı kullanımını abartmayın’

‘Beyaz dişler için bitki çayı kullanımını abartmayın’
12.01.2020
321
A+
A-

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Diş Tedavi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Özge Gürbüz, kışın artan bitki çayı tüketiminin diş sağlığına etkisine ilişkin uyarılarda bulundu. Dr. Gürbüz, çay çeşitleri ve kahvenin, dişlerin sararması ile leke oluşumuna neden olduğuna dikkati çekerek, ”Çok fazla çay veya kahve tüketmek diş yüzeylerinde birikimlere sebep olduğu için tavsiye edilmiyor. Diş yüzeyinde renklenmeler ve birikimler, kişilerin bunları temizlemek için dişleri daha sert fırçalamalarına veya aşındırıcı diş macunlarına yönelmelerine, dolayısıyla da diş yüzeylerinde çizik ile aşınmalara yol açıyor. Pürüzleşen diş yüzeyleri de daha kolay renkleniyor, temizlenseler bile tekrar kirlenmeleri daha kolay oluyor” dedi.

”Kuşburnunu fazla tüketmeyin”
Diş rengini koruma açısından renkli bitki çaylarından sakınılması gerektiğine değinen Dr. Gürbüz, şu değerlendirmede bulundu: ”Fazla renkli bitki çaylarının sık tüketimi dişlerin rengini değiştirebileceğinden bunları alışkanlık halinde fazla miktarda tüketmekten kaçınılmalı. Örnek vermek gerekirse kırmızı renkli kuşburnu çayından bahsedebiliriz.Bu tip diş renkleri üzerinde zararlı etkileri bulunan ürünleri tükettikten sonra dişler hemen fırçalanmalı, diş ipi veya arayüz fırçalarıyla ile diş araları temizlenmeli. Hatta ağız duşlarıyla diş yüzeyleri temizlenmeli. Bunlara ulaşma imkanı yoksa diş yüzeylerini biraz olsun temizlemek üzere şekersiz sakızlar tüketilebilir. Verimli olmayacak olsa da su içerek dişler temizlenmeli. Öte yandan sigaradan uzak durulmalı. Sigara; kötü ağız kokusu, dişlerde ve dil yüzeyinde renklenme, aşırı diş taşı birikimi, diş eti iltihabı, diş kaybı, dilde tat alma duyusunda azalma ve kemik kaybı, kanser gibi sonuçlar oluşturabilir”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.