DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

‘Hipoglisemi çoğu zaman diyabet hastalığının belirtisi olabiliyor’

‘Hipoglisemi çoğu zaman diyabet hastalığının belirtisi olabiliyor’
29.11.2019
382
A+
A-

Medicana International İstanbul Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Alarslan, glukoz ve insülin metabolizmasındaki kumpassızlıktan alana gelen, çoğu zaman diyabet hastalığının erken yarıyıl bulgusu olan ‘Hipoglisemi’ hakkında bilgi verdi.

Hipogliseminin diyabet hastalığının erken yarıyıl bulgusu olabileceğini belirten Uzm. Dr. Pınar Alarslan, “Kan şekerinin ölçümlerde 50 mg/dl altı olmasına hipoglisemi denilir. Diyabetli olup ilaç ya da insülin kullananlarda ise kan şekerinin 70 mg/dl altında olması hipoglisemi olarak adlandırılır. Hipoglisemi bir hastalık olmayıp glukoz ve insülin metabolizmasındaki kumpassızlıktan alana kazanç. Hipoglisemi çoğu zaman diyabet hastalığının erken yarıyıl bulgusu olabilir” dedi.

“Fazla stres ve ağır egzersizler hipoglisemiye neden olabilir”
Fazla stres, ağır egzersiz vaziyetlerinde ve yeterli kalori veya karbonhidrat alınmadığı gidişatlarda da hipoglisemi izlenebileceğini söyleyen Dr. Alarslan, “Böbreküstü bezleri ve tiroit bezleri gibi endokrin uzuvların ürettiği hormonların aşırılığında veya azlığında da hipoglisemi izlenebilir. Bu nedenle hipoglisemiden yakınan bir hasta endokrin hastalıklar açısından değerlendirilmelidir. Endokrin uzuv işlevlerinde bir patoloji tespit etilmediğinde bireyin diyabet adayı olabileceği düşünülmelidir” biçiminde konuştu.

“Düşük kan şekeri hastayı komaya sokabilir”
Hipogliseminin en erken bulgularının terleme, sıkıntılılık, çarpıntı, asaplılık hali, baş dönmesi ve flu görme olduğunu söyleyen Alarslan, “Diyabete bağlı kan şekeri düşüklüğü olduğunda ve hasta bunu sezdiğinde 15-20 gr glukoz başka bir deyişle 4-5 adet kesme şeker yada 2 tatlı kaşığı toz şeker yada 200 ml meyve suyu almalıdır. 15 dakika sonra kan şekeri ölçülüp yeniden düşükse bu rehabilitasyon tekerrür edilmelidir. Buna karşın kan şekeri düşme meylinde sağlık kurumu koşullarında damar yolundan glukoz verilmeli yada glukagon denilen kan şekerini yükselten rehabilitasyon uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Hipogliseminin tıbbi müdahale gerektirdiğine değinen Dr. Alarslan, “Kan şekerinin düşük olması gidişatında uyku halinden şuur kaybı ve komaya kadar ilerleyen bir tablo kollanabilir. Bu nedenle hipoglisemi acil bir vakadır ve tıbbi müdahale gerektirir” diye konuştu.

“Hipoglisemi uzun senelerdir diyabeti olan hastalarda bulgu vermeyebilir”
Bazen diyabetli hastalarda hipoglisemi bulgusu olmadan, kan şekeri ölçüldüğünde hipoglisemi tespit etilebildiğine dikkat sürükleyen Dr. Alarslan, “Bu vaziyet hipoglisemiyi fark etmeme olarak adlandırılır. Hipoglisemiyi fark etmeme her diyabetlide kollanmayıp, daha çok uzun seneler diyabeti olan fertlerde görülür. Diyabete bağlı asap zararı sıkı glisemi hakimiyeti, bazı kalp ve tansiyon ilaçları hipoglisemiyi fark etmeme sebebi olabilmektedir” dedi.

Hipoglisemiyi fark etmeyen diyabetliler hakkında da konuşan Dr. Alarslan, “Hipoglisemiyi fark etmeyen diyabetlilerin sık kan şekeri ölçümü yapması ve bulgu olmamasına rağmen ölçüm neticesinde hipoglisemi tespit etilirse şipşak hipoglisemi rehabilitasyonunu yapmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.