Diş estetiğinde dijital yazılım

Medipol Mega Üniversite Sağlık Kurumu Protetik Diş Rehabilitasyonu Kısmından Doç. Dr. Bebek Serra Oğuz Ahmet, dental rehabilitasyonlarda dijital sistemin ehemmiyetine ait söyleme yaptı. Günümüz diş doktorluğunda ananesel usullerin yerini dijital usullerin almaya başladığını belirten Doç. Dr. Ahmet, “Dijital sistem ile bilgisayar takviyeli tasarım ve imal harekâtları alıngan bir biçimde asıllaştırılarak takmaların dijital iş akışı içerisinde en kısa zamanda hastalara teslim edilmesi sağlanıyor. Hastaların diş doktoru koltuğunda geçireceği zaman ve buluşma rakamının eksilmesi sistemin en büyük avantajlarından biri” ifadelerini kullandı.
Sızısız, bulantısız, acısız estetik
Doç. Dr. Ahmet, dijital sistemle alınan ağız içi kayıtlar sayesinde, bir hayli hasta için bulantı refleksini tetikleyen miktar maddeleri ve kaşıkları ile miktar alma operasyonunun tamamen elimine edildiğine işaret etti.
Doç. Dr. Ahmet, şöyle devam etti: “Bu sistem ile estetik gülüş tasarımı yapılarak gerek yaprak porselenler, gerek zirkonyum kaplamalar, gerekse implant üstü statik porselen kaplamalar üretilebiliyor ve hastaların estetik temennileri azami derecede karşılanıyor. Bunlara ek olarak eklem rahatsızlığı olan hastalarda gece plaklarının dijital yolla imali ile tel rehabilitasyonu gören ortodonti hastalarında braketlerin alıngan ve kısa zaman içerisinde yapıştırılmaları sağlanıyor. Uygulama, harekât evveli hasta dosyası oluşturulması ile başlanıp, devamında hastanın mevcut dişlerinin ve çeneler arası ilişkisinin ağız için kaydı alınarak hasta profil dosyasına kaydolunuyor. Zorunlu ağız içi dental uygulamalar doktor tarafından reelleştirildikten sonra dijital ekrandan harekât gören dişler ve rehabilitasyonda kullanılması istenen materyaller seçilerek ağız içi ile çeneler arası kayıt alınıyor. Dijital tarama harekâtı ve materyal tercihleri bitirildikten sonra hasta bilgileri dijital olarak imal yapılması için transfer ediliyor.”
Kayıt sayesinde süratli rehabilitasyon imkânı
Bu sistem sayesinde hasta kayıtlarının daha iyi saklandığını ifade eden Doç. Dr. Ahmet, şu bilgileri paylaştı: “Rehabilitasyon vaktini kısaltması ve rehabilitasyon niteliğini artırmanın yanında hastaların kayıtlarının saklanması mevzusunda da büyük basitlikler sağlanıyor. Hastaların rehabilitasyon evveli ve sonrası bilgilerini dijital etrafta depolayarak gerektiğinde basit bir biçimde ulaşım imkânı tanınıyor ve ilerleyen süreçte hastanın lüzumu halinde mevcut bilgiler üzerinden süratli bir rehabilitasyon reelleştirilebiliyor. Ayrıca dijital rehabilitasyon prosedürlerinin seçim edilmesi, konvansiyonel olarak üretilen dental rehabilitasyonların mümkün geçimsizliklerinden kaynaklanan imali yenileme kasvetlerini elimine etmekte yarar ve rehabilitasyon niteliğinde yüksek bir çoğalış sağlanıyor.”