Op Dr. Müstecep Kavrut: ‘Histereskopi anne olma şansını artırıyor’

Doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan anomaliler, bayanların hamile kalmasını etkileyebiliyor. Bahçeci Tüp Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müstecep Kavrut, bu anomalileri tespit etmede kullanılan histereskopinin anne olma talihini artırdığına söyledi.
Genel ya da yerel yapılabiliyor
Çocuk sahibi olmakta eforluk yaşayan ya da yineleyen hamilelik kayıplarıyla karşılaşan bayanlara uygulanan histereskopinin, altta uyuyan meseleyi ortaya çıkarmakta kullanılan standart bir işlem olduğunu belirten Dr. Kavrut, “Histereskopide, ışıklı bir kamera desteğiyle rahim ağzından girilerek rahim içi değerlendiriliyor ve bu esnada bir patoloji tespit edilmişse düzenleniyor. Günübirlik bir işlem olan histereskopi, yerel ya da genel anestezi altında yapılıyor. Histereskopi evvelinde ayrıntılı tetkik yapılır, hastanın hikayesi alınır, ultrason ve rahim filmi çekilir. Şayet bayanda bir patoloji görülmüş ya da şüphelenilmişse, histereskopi kararı verilir” dedi.
Bir bayanı histeroskopiye götüren nedenler arasında pek çok etmen olabildiğini söyleyen Op. Dr. Müstecep Kavrut, bu etmenleri şöyle sıraladı: “Doğuştan gelen anatomik anomaliler, enfeksiyon veya operasyon sonrası ortaya çıkan rahim içindeki yapışkanlıklar, polipler ve miyomlar gibi sonradan ortaya çıkan anomaliler, nitelikli ceninler transfer edilmesine karşın hamilelik oluşmaması, yineleyen tüp bebek galibiyetsizlikleri.”
“Hasta 2-3 saat içinde evine dönebilir”
Birkaç tipi bulunan histereskopinin cinsinin, yapılacak operasyonun büyüklüğüne göre değiştiğini, her gidişatta hastanın 2-3 saat içinde evine dönebileceğini belirten Op. Dr. Kavrut, “Büro ve tanısal tipleri, 5-15 dakika sürüyor, ince kanüllerle asıllaştırıldığı için yerel anestezi seçim edilir. Rahim içindeki sualin düzenlenmesi olarak öğrenilen operatifhistereskopide ise daha kalın aletler kullanılır ve genel anestezi gerekir. Süresi 45-60 arasında değişir” biçiminde konuştu.
En uygun yarıyıl seçim edilmeli
Histereskopi yapmak için en uygun yarıyılın genelde adet bitimini takip eden hafta olduğunu ifade eden Dr. Müstecep Kavrut, “Bunun sebebi, yanlışlıkla bir hamileliğe denk gelmemek ve rahim iç dokusu kalınlaşmadan daha iyi net görüntü almak” dedi.