DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocukluk çağı alerjilerine dikkat

Çocukluk çağı alerjilerine dikkat
22.11.2019
441
A+
A-

Çamlıca Medipol Üniversite Sağlık Kurumu Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Başıbüyük, çocukluk çağı alerjilerine karşı aileleri uyardı. Dr. Başıbüyük, bebeklik yarıyılında en sık inek sütü gibi gıdasal alerjinin görüldüğünü belirterek, “Çocukluk çağında ise en sık alerjik rinit, astım, egzama, ürtiker kurdeşen, besin, ilaç ve haşere alerjileri görülür” ifadelerini kullandı.

Genetik yatkınlık etkiliyor

Çocukluk çağı alerjilerinin genetik yatkınlık ve alıngan olduğu alerjenle karşılaşması neticeyi ortaya çıktığına dikkati sürükleyen Dr. Başıbüyük, şöyle devam etti: “Bu alerjiler bedende muhtelif doku ve sistemleri etkileyebilir. Etkilediği doku ve sisteme göre de hastada şikayet ve bulgular ortaya çıkar. Kan ve özellikle üç yaşından sonra yapılan alerji ten testleri ile neye karşı alerji olduğu tespit etilebilir. Rehabilitasyonda özellikle çocuğun alerjen maddeden uzak yakalanması sağlanmalı”.

“Dostlarını ve mektebini bilgilendirin”

Dr. Başıbüyük, en sık görülen toz alerjisine karşı yapılması gerekenlere ait şu bilgileri verdi: “Toza alerjisi olduğu öğrenilen vaziyetlerde, çocuğun yatak odasında toz yapabilecek halı, battaniye ve cinste perde kullanmaktan kaçının. Yastık ve şilteler için alerji kılıfları kullanın. Pelüş oyuncakların yanı gizeme odasında çok eşya bulunması da toz oranını artırabilir. Kumpaslı paklik gözetici olur. Yiyecek alerjileri gidişatında, çocuğun tüm akrabaları, dostları ve mektebi kesinlikle bilgilendirilmeli. Köpek veya kedilere alerjisi olan çocuklar için bu evcil hayvanlar konutun içinde bulundurulmamalı. Çocuk, bu hayvanlardan uzak yakalanmalı. Polene alerjisi olan çocuklar, polen mevsimi süresince pencereleri kapalı bir odada uyumalı. Şayet polenli bir etrafta bulunduysa uyumadan evvel yıkanmalı. Alerjisi olan tüm çocukları sigara dumanından uzak tutun, zira bu vaziyet çocuğun şikâyetlerini artırabilir”.

Duyarsızlaştırma rehabilitasyonu

Alerjik semptomları apaçık olan hastalarda hekimin teklifi ile muhtelif antihistaminik, steroid, inhaler salbutamol gibi ilaçların kullanılabileceğini belirten Dr. Başıbüyük, şu değerlendirmede bulundu: “Alerjen maddeye karşı duyarsızlaştırma rehabilitasyonu da yeniden seçim edilebilen bir alternatiftir. Çocukluk çağı alerjileri uygun rehabilitasyon ve korunma usulleri ile rehabilitasyon edilebilir veya hayat niteliğini bozmayacak seviyeye getirilebilir. Ancak semptomların yineleyebileceği usta yakalanarak çocuk ve ailenin yeterli eğitimi, takibi aksatılmamalı”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.