DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

16’ncı İstanbul Bienali 7’nci kıtaya yoğun ilgi

16’ncı İstanbul Bienali 7’nci kıtaya yoğun ilgi
22.11.2019
390
A+
A-

İnsanlığın neden olduğu natürel ve kültürel atıklara antropoloji ve arkeolojinin taşıtlarıyla bakan aktüel sanat çalışmalarına yer veren 16’ncı İstanbul Bienali 7’nci kıta Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’nde asıllaştırıldı. Kapadokya Üniversitesi Etrafçı Beşeri Bilimler Merkezi işbirliğiyle bienale katılan konuşmacı Ekosen Kapadokya Etrafçı ve Beşeri Bilimler mecmuasının editörlerinden Fransız düşünür Patrick Degeorges oldu. Patrick Degeorges konuşmasında insanın cemiyetle yeryüzü sistemi arasındaki ilişkide balansların değişmesi neticesinde, yaşadığı çağda küresel çapta daha evvel hiç görülmemiş bir varoluşsal tehlikeyle karşı karşıya kaldığını işaret eden Antroposen’in siyasal açıdan fazla derecede devirici olabilecek, derin bir “Öğrenişsel yabancılaşmaya” yol kalemtıraşını söyledi. Ayrıca 25 ülkeden 56 sanatçının 220’den fazla yapıtının sergilendiği bienale Türkiye’den 8 sanatçı katıldı. Birbirinden değişik alanlarda çalışan sanatçıların bienal için özel olarak ürettiği 36 yeni yapıtı ziyaretçiler bugün fiyatsız dolaşabilecek.

“Türkiye’de ilk etrafçı beşeri bilimler merkezi Kapadokya Üniversitesinde heyetti”

Türkiye’deki ilk etrafçı beşeri bilimler merkezi Kapadokya Üniversitesinde kurulduğunu söyleyen Kapadokya Üniversitesi Öğr. Abonesi Sinan Uslu, “16’ncı İstanbul Bienali’nin teması bu sene bildiğiniz üzere 7’nci kıta. Buradan amaçlanan gerçeğinde Pasifik Okyanusu’nda şu anda var olduğunu bildiğimiz ve Türkiye’nin 5 katı büyüklüğünde olan plastik atık istifidir. Bu tabi ki günümüzde çok meşgul eden abuhava krizi altıncı kitlesel yok oluşun cinsleri bunların hepsiyle ilişkili insan çağı olarak adlandırdığımız antroposen kavramı üzerinde büyüyen tartışmalardır.1987 senesinden beri İstanbul Bienali Beynelmilel sanat gündemini Türkiye gündemine taşıyor. Bu aktüel mevzuları biz de Kapadokya Üniversitesi olarak hem araştırma hem yayın siyasetimizle öncelikli olarak takip ediyoruz. Bu sebeple de Türkiye’de ilk etrafçı beşeri bilimler merkezi çok bedelli beynelmilel öğrenilirliğe sahip öğretmenim Prof. Dr. Serpil Operman liderliğinde takım 2018’de Kapadokya Üniversitesinde heyetti. Bu yaklaşım Kapadokya Üniversitesinin eğitimde ve bilimde aktüel olanı önceliklendirme biçimindeki eğitim felsefesine çok uygundur. Bu sebeple Türkiye’de de eş bir müessesesel yapı olmadığı için biz yakından takip ediyoruz. 16’ncı İstanbul Bienali organizasyonu ile iş birliği içerisinde olduk. Merkezimizin beynelmilel yayın uzvu Ekosen Kapadokya Etrafçı ve Beşeri Bilimler mecmuasının editörlerinden Fransız düşünür Patrick Degeorges organizasyona davet edildi. Kapadokya Üniversitesi iş birliği katkısı olarak burada yerini aldı. Hem aktüel mevzuyu takip etmek hem de üniversiteyi temsil etmek üzere bienaldeyiz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.