Antibiyotiklerin akılcı kullanılması gerekmektedir

Zaman zaman salgınlara da neden olarak cemiyet sıhhatini tehdit eden bu hastalıkların rehabilitasyonunun enfeksiyona yol açan mikroorganizma cinsine göre farklılık gösterdiğini söyleyen Evren, “Cemiyette yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerin yalnızca bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların rehabilitasyonunda tesirli olduğunu, virüs hastalıklarının iyileşme sürecini süratlendirmeyeceğini, günümüzde harcanan antibiyotiklerin en az yarısından aşırısının uygun olmayan enfeksiyonlarda, dozlarda ve vakitlerde kullanılmakta” olduğunu belirtti. Yapılan çalışmaların aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin uygunsuz antibiyotik kullanımında dünyada ilk sıralarda yer aldığını gösterdiğini kaydolan Evren, bu gidişatın cemiyetleri millet sıhhati açısından çok ciddi bir tehdit olan antibiyotik mukavemeti ile karşı karşıya vazgeçtiğini anımsattı. Evren, antibiyotik mukavemeti mevzubahisi olduğunda, ilacın niyet bakteriyi rehabilitasyon dozunda tesirsiz hale getiremediğini belirtti. Evren, viral enfeksiyonların neden olduğu hastalık tablosunun muayenehane olarak bakteriyel enfeksiyonlara eşlik gösterdiği için doktorların tanı koyarken milli ve beynelmilel tanı ve rehabilitasyon kılavuzlarına geçim göstermelerinin ve hastaların da antibiyotik yazma mevzusunda doktorlara ısrarcı davranmamalarının gerektiğini vurguladı.
Evren, bakterilerin mukavemete neden olan genetik yapılarını değişik cinslere de aktarabildiğini bunun da antibiyotik mukavemetinin yaygınlaşmasına katkı sağladığına söyledi. Mukavemetli bakterilerin neden olduğu hastalıkların özellikle de yoğun bakım etrafında ve bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ölümcül izleyebildiğini dile getiren Evren, bu gidişatın önüne geçilmemesi gidişatında, yakın gelecekte enfeksiyon hastalıklarının rehabilitasyonunda mevcut ilaçların tamamen tesirsiz hale geleceğini bildirdi.
“ Virüslerin neden olduğu enfeksiyonların rehabilitasyonunda antibiyotiklerin yeri yoktur “
Evren, “ Gelecek hepimizin geleceğidir. Antibiyotik mukavemetiyle gayrette, bu ilaçları reçeteleyen, satan, kullanan, üreten, pazarlayan ve bu süreçleri sorgulayan herkes, her müessese taşıdığı mesullüğün farkında olmalıdır “ diyerek söylemesini sürdürdü. Evren, antibiyotiklerin her alanda tarım, hayvancılık, baytarlık, insanlarda usçu kullanımının ehemmiyetini vurguladı. Cemiyet genelinde antibiyotik kullanımının en sık sebeplerinden birisi olan üst solunum yolu enfeksiyonlarının %90 gibi büyük bir oranının virüslere bağlı olduğunu ifade eden Evren, bu hastalıkların genellikle kendiliğinden iyileşen bir muayenehane tabloya neden olduğunun altını çizdi.
18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası ve 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nün , millet sıhhatini tehdit eden antibiyotik mukavemeti ve usçu antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturma emeliyle tertip edildiğini söyleyen Evren, mukavemetli bakterilerin büyümesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek jenerasyonlarda faalliğinin sürdürülebilmesi için tek dermanın bu ilaçların usçu kullanımı olduğunu kaydoldu.