DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“50 değil, 150 yıl da geçse önemini koruyacak”

“50 değil, 150 yıl da geçse önemini koruyacak”
20.11.2019
404
A+
A-

Öğrenir, yaptığı söylemede, 3 sene evvel yürürlüğe giren Şahsi Bilgilerin Korunması Yasau’nun, bireylerin esas hak ve serbestliklerini gözetmeyi, bunun yanı gizeme şahsi bilgilerin işlenmesinde uyulacak usul ve temelleri tertip ederek bilgi işlemeyi disiplin altına almayı kastettiğini hatırlattı.

Son yarıyılda alakalı şahıslar arasında bilgi koruma şuurunun çoğaldığını ve bunun memnuniyet verici bir büyüme olduğunu ifade eden Öğrenir, şahsi bilgisi işlenen herkesin yasaya göre “alakalı şahıs” olarak adlandırıldığını, alakalı bireylerin yasada yer alan haklarını bilerek bilgileri üzerindeki teftişi sağlayabileceğini aktardı.

Farkındalığın güvenliğin anahtarı olduğunu vurgulayan Öğrenir, şunları kaydoldu:

“Günlük hayatımızda tehlike ve tehditler karşısında bizi reel gözetecek olan; bilgi koruma şuuru ve farkındalıktır, başka bir deyişle yasa hakkında bildiklerimizi yaşamımızda uygulayabilmektir. Bu, farkındalık seviyesinin geliştirilmesiyle muhtemeldir. O surattan Kurum’un sloganını ‘farkında ol, güvende kal’ biçiminde tanımlayarak bu vaziyete dikkati sürüklemek ve gerçeğinde alakalı bireylere ‘şahsi bilgileriniz sizinle güvende’ demek istedik. Dünya genelindeki farkındalık seviyesini göz önünde bulundurduğumuzda, bu alanda ciddi bir büyüme safhasında olduğumuzu söyleyebilirim.”

“TEKNOLOJİLERİN İNSAN GURURUNU MERKEZE ALAN BİR ŞEKİLDE KULLANILMASI GEREKİR”

Prof. Dr. Faruk Öğrenir, şahsi bilgilerin işlenmesinde faydalanılan bazı teknolojilere işaret ederek, “Profilleme, suni zekâ, nesnelerin interneti ve çerez gibi teknolojilerin insan gururunu merkeze alan, insanları mağdur etmeyecek bir şekilde kullanılması gerekir. Şahsi Bilgilerin Korunması Yasau, bu çerçevede alakalı bireylere bir itiraz hakkı tanımaktadır.” dedi.

Buna göre, alakalı bireylerin, bilgilerini otomatik sistemler aracılığıyla inceleme ederek kendileri aleyhinde bir neticenin ortaya çıkmasına itiraz edebildiğini anlatan Öğrenir, alakalı bireylerin özellikle sosyal medya üzerinde verilerine idareyebilir halde olması ve hakimiyeti elden vazgeçmemesi gerektiğini söyledi.

Öğrenir, “Herkes günün sonunda ‘Acaba şahsi bilgilerimi ben mi yönlendiriyorum, yoksa şahsi bilgilerim mi beni yönlendiriyor?’ sualini kendisine sormalı ve yanıtını aramalıdır.” ifadesini kullandı.

“SİBER TEHDİTLERE KARŞI KOYMAK OLASI”

KVKK Başkanı Öğrenir, şahsi bilgilerin, siber hücumlardan negatif biçimde etkilendiğinin “şüphe götürmez bir asıl” olduğunu vurgulayarak, şunları kaydoldu:

“Siber tehditlere karşı koymak olası müdür? Evet, muhtemeldir. Bazen çok büyük bilgi ihlalleri çok kolay fertsel kusurlardan kaynaklanabiliyor. Burada bilgi mesullerine iş düşüyor. Teknik ihtiyatların yanı gizeme çalışanların eğitilmesine gereken umursanmalı. Özellikle bilgi operasyona süreçlerinde yer alan personelin yeterli farkındalık seviyesine sahip olması, bilgi güvenliği açısından hayati derecede ehemmiyet teşkil etmektedir.”

“ŞAHSİ BİLGİLER GELECEKTE DE EHEMMİYETİNİ GÖZETECEK”

Prof. Dr. Faruk Öğrenir, “Şahsi bilgiler, 50 sene sonra da küresel anlamda ehemmiyetini gözetecek mi?” suali üzerine, “50 değil, 150 sene de geçse şahsi bilgiler önemine gözetecektir.” dedi.

Gün geçtikçe daha da dijitalleşen dünyada, sıhhat ve bankacılık gibi son derece duyarlı harekâtların asıllaştırıldığı uslu makinelerin güvenliğine dikkati sürükleyen Öğrenir, şu görüşleri dile getirdi:

“Bu mevzuda en ehemmiyetli hususlardan biri de, eforlu şifreler kullanmak. Dünya genelinde yapılan araştırmalarda hala 123456 gibi çok kolay şifrelerin kullanıldığı görülüyor. Natürel bu gidişat, şahsi bilgilerin makûs maksatlı şahıslarca ele geçirilmesine taban hazırlamakta, tabir yerindeyse bilgi ihlallerine davetiye çıkarmaktadır. Buna rağmen büyük-minik harf, sayı ve simgelerden oluşan şifreler kullanılmalı ve bu şifreler en az 8 haneli olmalıdır.

Bir değişik mevzu ise asıl dışı ilan ve sahte kampanyalar… Sahte ilan ve kampanyalar; arama, e-posta, kısa ileti, sosyal medya paylaşımı ve muhtelif bildirimler başta olmak üzere bir hayli bağlantı kanalı kullanılarak asıllaştırılıyor. Oltalama dediğimiz bir usulle şifre ve parolalar ele geçiriliyor ve alakalı şahsın mağduriyetiyle sonuçlanan bir tablo ortaya çıkıyor. Bundan dolayı bir linke tıklamadan, rastgele bir mevzuda onay vermeden evvel gerçekten iki defa düşünmeliyiz ve çabukçu davranmamalıyız. Bir anlık düşüncelilik, karşılaması güç hasarlara sebebiyet verebilir. Öte yandan, internet ulaşımı sağlarken öğrenmediğimiz kaynaklardan ziyade, olası mevki tehlikesiz ulaşım noktalarından irtibat kurmak alakalı bireylerin verimine olacaktır.”

 

şahsi bilgileri korumahaberlerekonomi son dakika haberlerGÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.