Antibiyotik kullanımına dikkat

Şehir Sıhhat Müdürü Bilge, yayımladığı söylemede antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının rehabilitasyonunda kullanılan ve insan sıhhati açısından çok büyük ehemmiyete sahip ilaçlardan olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Bilge, “Ancak bakteriyel enfeksiyonlar için standart rehabilitasyon olarak kullanılan bu ilaçların bir kısmı artık daha az tesirlidir veya hiç tesir etmemektedir. Bir antibiyotik artık muhakkak bir bakteri üzerinde bir tesire sahip olmadığında, bu bakterilerin antibiyotiğe mukavemetli olduğu söylenir. Antibiyotik mukavemeti, dünyanın en acil sıhhat meselelerinden biridir. Fazla antibiyotik kullanımı ve uygunsuz kullanılması, antibiyotik mukavemetine katkıda bulunan en ehemmiyetli etkenlerdir. Hastalar, hekimler ve sağlık kurumular ilaçların uygun biçimde kullanılmasını sağlamada ve antibiyotik mukavemeti gelişimini en aza indirmede rol oynamaktadır. Fazla antibiyotik kullanımı veya fazla reçetelenmesi, antibiyotik mukavemetinde çoğalışlara, çoğalmış hastalık şiddetine, hastalık müddetine, sıhhat karmaşıklıklarına ve yan tesirlere hatta vefat tehlikesine ve sıhhat bakım giderlerine neden olur” ifadelerini kullandı.
“Mukavemetli enfeksiyonlar sebebi ile yaşamını kaybedeceği hesap edilmektedir”
Bedenin antibiyotiğe mukavemet geliştirdiğinde istenmeyen neticelerin ortaya çıkabileceğini ifade eden Bilge, “Bir antibiyotiğe mukavemet büyüdüğünde istenmeyen neticeleri olarak; rehabilitasyon edilemeyen enfeksiyon, uzamış hastalık, karmaşıklıkların görülme sıklığında çoğalma, daha fazla hekime müracaat, daha pahalı ilaçların kullanımı, mukavemetli bakterilerin başka hastalara bulaşması, yan tesirlerde çoğalış, bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı daha fazla vefat biçiminde sıralanabilir. Yine sağlık kurumuna uyuyuşa ve daha evvel rehabilitasyon edilen sıhhat meselelerinin ek tıbbi rehabilitasyonuna gereksinim dinlenmesine neden olabilir. Temkin alınmadığı takdirde dünyada milyonlarca bireyin mukavemetli enfeksiyonlar sebebi ile yaşamını kaybedeceği hesap edilmektedir” diye konuştu.
“Antibiyotik reçetesi vermesi için hekiminize baskı yapmaktan kaçının”
Antibiyotik mukavemeti gelişiminin eksiltilmesi için, size bir antibiyotik reçetesi vermesi için hekiminize baskı yapmaktan kaçının, hekiminizden semptomların nasıl rehabilitasyon edileceği mevzusunda teklif isteyin, antibiyotik rehabilitasyonu gerektiren bakteriyel enfeksiyonlardan sakınmak için hijyen kaidelerine yatıl, siz ve çocuklarınızın önerilen aşıları aldığından emin olun. Bazı önerilen aşılar, difteri ve boğmaca, pnömokok, gibi bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Besin kaynaklı bakteri enfeksiyonu tehlikesini eksiltin. Ham süt içmeyin, ellerinizi yıkayın ve gıdaları tehlikesiz bir sıcaklıkta pişirin. Antibiyotikler yalnızca hekiminizin önerdiği biçimde kullanın. Önerilen günlük dozu alın ve tüm rehabilitasyon sürecini bitirin. Daha sonraki bir hastalık için asla kalan antibiyotikleri kullanmayın, doğru antibiyotik olmayabilirler ve bütün bir rehabilitasyon süreci sağlamayabilirler. Asla başkalarına verilen antibiyotikleri almayın. Hastaların öğrenilen kronik hastalıkları dışında yaş, hamilelik gibi özel vaziyetleri de dikkate alınarak antibiyotik seçilmesi gerekir. Bu surattan, başka bir hasta için önerilen antibiyotikleri kendi kendinize kullanmayın ve kesinlikle hekiminize müracaat etin” söylemelerinde bulundu.