DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İhlas Haber Ajansı Organ bağışına sanatın gücüyle uluslararası farkındalık

İhlas Haber Ajansı Organ bağışına sanatın gücüyle uluslararası farkındalık
11.11.2019
314
A+
A-

Türkiye Uzuv Nakli Vakfı tarafından tertip edilen 3’üncü Beynelmilel Uzuv Bağışı Afiş Yarışması’nın kazananları muhakkak oldu. Müsabakacılar, yaptıkları sanatla uzuv bağışına dikkat çektiler. Uzuv bağışı mevzusunda beynelmilel alanda cemiyetsel farkındalığın çoğaldırılması emeliyle iki senede bir tertip edilen müsabakada dereceye giren yapıtlar, Astellas İlaç Türkiye’nin katkılarıyla İstanbul’da reelleşen mükâfat merasiminde sahiplerini buldu. Toplam 36 ülkeden bin 391 yapıtın katıldığı müsabakada, ilk üçe giren yapıtlar ve mansiyon kazanan beş yapıt mükâfatlandırıldı. Birincilik mükâfatının sahibi Tayvan’dan Chai Hsiang Lee olurken, ikincilik mükâfatını Ukrayna’dan Mykola Kovalenko, üçüncülük mükâfatını ise Türkiye’den Mehmet Işık aldı. Alanında popüler grafik-tasarım sanatçıları ile akademisyenlerden oluşan beynelmilel jüri tarafından seçilen 100 yapıt, 15 Kasım tarihine kadar Galeri Feriye’de sergilenecek. İlk 100 yapıt, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanında da sergilenmeye devam edecek.

Merasime; Türkiye Uzuv Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Astellas İlaç Türkiye Pazarlama Direktörü Ayçın Oğuz, bazı jüri azaları, yapıt sahipleri ve konuklar katıldı.

”Müsabaka Türkiye’nin markası olmuş gidişatta”

Müsabaka hakkında bilgi veren Dr. Eyüp Kahveci, ”Bu müsabaka, 2015 senesinde başlayan ve 2 senede bir yapılan bir müsabaka. Vakıf olarak bu müsabakanın koordinasyonunu yürütüyoruz. Temel emelimiz; sanatla uzuv bağışını bir araya getirerek cemiyetsel farkındalığı bu mevzuda çoğaldırmak, daha fazla uzuv bağışının yapılmasını sağlamak ve uzuv nakli bekleme listelerinde uzuv bekleyen hastalar için fırsat oluşturmak. Müsabaka, beynelmilel olduğu için dünyanın farklı yerlerinde uzuv bağışında cemiyetsel farkındalığa ehemmiyetli katkılar sağlayacak diye düşünüyoruz. Zira daha fazla uzuv bağışına lüzumumuz var. Bu müsabakanın öteki bir özelliği ise dünyada ilk ve tek olmasıdır. Yalnızca Türkiye tarafından yapılıyor ve bu açıdan son derece bedelli. Oluşturulan beynelmilel jüri, sergilenmeye ve fihrist haline getirilmeye layık görülen ilk 100 yapıtı seçti. Seçilen yapıtlar 8-15 Kasım tarihleri arasında Galeri Feriye’de sergilenecek.” dedi.

”Türkiye’de 30 bin ortamında insanımız uzuv ve doku nakli için beklemekte”

Türkiye’deki uzuv nakli bekleyen insan rakamına değinen Dr. Kahveci, ”Uzuv nakli yapmak için daha fazla uzuv bağışına lüzumumuz var. Bu noktada kamu farkındalığını yükseltmemiz gerekiyor. Amerika Birleşik Devletlerinin ve Avrupa’daki ülkelerin bağış oranlarına baktığımızda ülkemiz bunların gerisinde. Aktüel sayılarla Türkiye’de, 30 bin ortamında insanımız uzuv ve doku nakli için beklemekte. Buna karşılık ölen insanların uzuvlarıyla yaşama döndürülen insan rakamı oldukça hudutlu. Ekim ayı itibariyle ülkemizde, 7 binin üzerinde uzuv ve doku nakli asıllaştırıldı. Bunların yalnızca yüzde 15’lik kısmı kadavradan bağışla yapıldı. Kalan öteki kısım tamamen canlı vericilerden alınarak yapıldı. Özellikle ölen insanların uzuvlarından bağış oranlarını çoğaldırmamız gerekli.” biçiminde konuştu.

”Avrupa’da takribî 10 naklin 7’si kadavradan olurken, Türkiye’de bu oranın takribî 10’da 3 olduğunu görüyoruz”

Şirket olarak müsabaka destekledidiklerini dile getiren Astellas İlaç Türkiye Pazarlama Direktörü Ayçın Oğuz, ”Şirket olarak uzuv nakli ve uzuv bağışı mevzusunda mesullük seziyoruz. Avrupa’ya göre Türkiye’de hala kadavradan nakil kısmen daha düşük oranlarda. Avrupa’da takribî 10 naklin 7’si kadavradan olurken, Türkiye’de bu oranın takribî 10’da 3 olduğunu görüyoruz. 28 bin hasta hali hazırda nakil listesinde bulunuyor ve ne yazık ki bu hastaların bir kısmı nakil beklerken hayatlarını kaybediyor. Başka Bir Deyişle farkındalığın çoğaldırılması ülkemizde ehemmiyetli bir gereksinim.” söylemesinde bulundu.

Müsabakada üçüncü olan Mehmet Işık ise “Derece aldığım için çok mutluyum, beynelmilel seviyede bir müsabakaydı. Katılımın yoğun olduğu müsabakada derece almak bana ekstra mutluluk verdi. Afişimde belirttiğim gibi uzuv bağışı bumerang gibidir. Her bağış yeni bir yaşam olarak geri döner. Herkesi bu farkındalığa ortak olmaya davet ediyorum” dedi.

Adem Gürer – İsmail Coşkun

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.