İstanbul °C
Kutoğlu: ‘İstanbul’daki 5.8 deprem bize son şansımız der gibi oldu’

Kestel Belediyesi tarafından Yeni Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda ‘zelzeleye hazır mıyız ?’ oturumu tertip edildi. Oturuma konuşmacı olarak Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet İdare Uzmanı Özden Işık ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday katıldı. Türkiye’nin bir zelzele ülkesi olduğunu ifade eden Kutoğlu, “İçerisinde büyük fay sistemlerinin bulunduğu yerde konumlanmış vaziyetteyiz. Kayıtlı yarıyıla bakarsak, 1939’dan bu yana 10 senede bir 6’nın üzerinde büyük zelzeleler alana geliyor. 2011 senesinde Van şehrimizde alana gelmişti. Ortalamaya bakarsak yeni büyük bir zelzelenin eli kulağında görülebilir. Buna hazır olmamız gerekli” dedi.
“En son İstanbul’daki 5.8 zelzele bize son kaderimiz der gibi oldu”
“1999 senesinde zelzeleye hiç hazır dokunulduk” diyen Kutoğlu, şöyle devam etti:
“99’dan sonra özellikle arama-kurtarma doğrultusunda çok ehemmiyetli mesafeler kat ettik. Dış ülkelere dahi hizmet verdik. Ama meseleli alanları, binaları terk etmedik. Hala oralarda meskenler devam ediyor. Kentsel değişimde az alanda yaptık. İnsanlar ekonomik kasvetler nedeniyle güçlük yaşıyorlar. Zorlayıcı mekanizme olmadığı için yaşamaya devam ediyorlar. En son İstanbul’daki 5.8 zelzele bize son kaderimiz der gibi oldu. 99’daki gibi acılar yaşamak için son uğru değerlendirip, yaşadığımız taban ve binaları gözden geçirmemiz gerekli.”
“AVM’ler barınma yerleri olarak kullanılabilir”
Zelzeleden kaçış olmadığını anlatan Kutoğlu, “Türkiye’nin başka bir coğrafyasında da tutulabiliriz. Dolayısıyla sağlam taban ve binalarda oturmalıyız. Binalarımızı gözden geçirmeliyiz. Bir Araya Gelme alanları dediğimizde, zelzele yazın olacak değil. Gelişmiş ülkelerde insanlar yaptıkları binalara güveniyor. Japonya’da zelzele olduğunda insanlar bir araya gelme alanları olarak spor salonları, mektepleri kullanıyor. Bizde o binalarımızda güven meseleyi olduğu için sarih alanlarda bir araya gelme gereği seziyoruz. Benim gözlemlediğim kadarıyla AVM’ler özel olduğu için en eforlu binalarımızdan. Büyük oranda AVM’ler bu tip büyük zahmetli günlerde otoparklarıyla beraber barınma alanı olarak kullanılabilir” diye konuştu.
Şuanda büyük bir zelzele olması halinde ciddi yıkıntı ve kayıp olacağını vurgulayan Kutoğlu, Türkiye sanayiinin büyük kısmının Marmara Bölgesi’nde olduğu için bu vaziyetin negatif etkileyebileceğini belirtti. Kutoğlu, Bursa’da da Gemlik, İznik ve faylar gibi tehditler olduğunu, bunların geçmişte 6’dan büyük zelzele ürettiklerini dile getirdi.
Jeofizik Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise, “5.8 olan zelzele İstanbul ve çevresini sezildi. Marmara Denizi’nde 7’nin üzerinde zelzele bekliyoruz. Oda Kuzey Anadolu fayının üzerinden bekliyoruz. 5.8’lik zelzele kuzey fayına çok yakın yerde oldu. Ters bir fay var. Şu ana kadar aygıtlarımızda ve arşlarda bayağı dağılım var. Anormal bir vaziyet gözükmüyor. Zelzeleye karşı alınacak ihtiyatların birincisi kentsel değişim. Sağlam binayı isme bazında yapmalıyız. Büyük İstanbul zelzelesinin tarihi yok. Ama 30 sene içerisinde olacağı gibi istatistik bilgi var. Tam hesaplamalardan sonra yüzde 62 gibi ihtimal bulduk. Ama zelzelenin zamanı yok. Her an olabilir. Makûs binaları sağlam hale gelmesi gerekli” biçiminde konuştu.
Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ise, “Zelzeleye hazırlıklı olmamız gerekli. Gençlerimiz ve tüm milletimize zelzele mevzusunda bilgilendirmek istiyoruz. Zelzele evveli yapılması gereken hazırlıklar ve temkinler ile sonrasında yapılması gerekenler var. Afet idare merkezi etkin halde yakalayıp, aralıksız aktüelliyoruz. İmar tasarılarımızda fay hatlarının göz önünde bulundurulması, zelzelesellik ve taban taşıma kapasitelerinin çok ayrıntılı biçimde tasarılarımıza yansıtılması biçiminde misyonlarımız var. Bunları yerine getirerek zelzeleye hazırlıklı olmalıyız” söylemesini yaptı.
YORUMLAR