Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Prof. Dr. Alper Çelik, şeker hastalığı bulguları hakkında şu bilgileri verdi:
SIK İDRARA ÇIKMA
Sıradanda böbreklerimiz kan şekeri seviyeyi muhakkak bir seviyeye gelinceye kadar bunu filtreleyip meblağ. Ancak, kandaki glikoz seviyeyi 160 mg/dl ’yi geçtiğinde, glikoz idrara geçmeye başlar. Kandaki şeker ölçüyü daha da yükselirse, böbrekler kandaki şeker ölçüsünü eksiltmeye çalıştığı için su atılımını artırırlar. Böbreklerden çok fazla idrar atıldığı için, diyabeti olan bireylerde idrar hacmi çoğalır sık ve çok ölçüde idrar çıkarma.
Çok fazla idrara çıktığınızı ve bunun için anlamlı bir neden olmadığını ve özellikle de gecede birden fazla tuvalete kalktığınızı fark ederseniz, hekime gitme zamanı gelmiş demektir.
FAZLA SUSAMA
Fazla ve yoğunluğu çoğalmış idrar çıkarma fazla susamaya neden olur.
Bu kadar idrara çıkınca, bedenin dehidrate akışkan kaybı olması kaçınılmazdır. İşin makûssu diyabeti olduğunu öğrenmeyen şahıslar, susuzluklarını şeker kapsayan soda, meyve suyu gibi kan şekerini artıracak meşrubatlarla gidermeye çalışırlar!
BEKLENMEDİK KİLO KAYBI VE AÇLIK SEZME
İdrarla fazla kalori atıldığı için birey kilo kaybedebilir. Buna ilaveten, kan şekerinin hakimiyetsiz yüksekliği keton cisimcikleri ismi verilen ve özellikle yağ moleküllerinin imhayı ile ortaya çıkan maddeler sebebiyle adale imhayı yaşarlar. Bu gidişatı karşılama etme gereksinimi ile birey genellikle açlık sezer. Sersemlik, halsizlik, bulantı, egzersize tahammülün eksilmesi gibi öteki bulgular da görülebilir.
Söylenemeyen kilo kaybı pek çok neden suratından ortaya çıkabilir ve diyabet bu sebeplerden birisidir. Kilo kaybı kimi zaman 5 – 10 kilo arasında olabilmektedir. Genellikle altı ay içinde isteminiz dışında beden ağırlığınızın yüzde 5 ile 10 ’u arasında kilo kaybı yaşadıysanız hekime görünmelisiniz.
FLU GÖRME
Kandaki glikoz seviyesi çok yüksek ise bedenin tüm dokularından su çekilir. Bu harekât göz merceğinde de asıllaşır. Bu nedenle bakılan objelere odaklanılması eforlaşır, flu ve puslu bir görme ortaya çıkar.
Kandaki fazla şeker gözlerdeki kılcal damarlara zarar verir bu da görmede fluluğa yol açar. Diyabet hastası bir birey rehabilitasyon olmazsa kan damarlarındaki bu zarar daha da ciddileşebilir ve kalıcı görme kaybına kadar götürür.
DİYABETİK KETOASİDOZ
Tip 1 diyabeti olan bireylerde insülin üreten pankreas hücrelerinin yüzde 90 ’ından aşırısı kalıcı olarak kaybedilmiştir. Bulgular genellikle ani ve dikkat çekici biçimde başlar. Diyabetik ketoasidoz denilen vaziyet süratle büyüyebilir. İnsülin olmadığından bir hayli hücre kandaki glikozu kullanamaz. Ne var ki, hücrelerin hayatlarını sürdürebilmeleri için enerjiye gereksinimleri vardır ve şeker kullanılamadığında enerji elde etmek için yedek mekanizmalar harekete geçirilir. Bu emelle yağ hücreleri devrilir ve keton cisimleri oluşur. Ketonlar hücrelere enerji sağlar; ancak kanın asitlik seviyesini de artırırlar. Bu gidişata da ketoasidoz ismi verilir.
Diyabetik ketoasidozun ilk bulguları; fazla susama ve fazla idrar çıkarma, kilo kaybı, bulantı, kusma, halsizlik ve özellikle çocuklarda karın sızısıdır. Solunumun derinliği ve sürati çoğalır. Keton bileşikleri soluğa da geçtiği için solukta aseton kokusu ortaya çıkar. Rehabilitasyon edilmediğinde koma ve vefat büyüyebilir.
Tip 2 diyabette bedende insülin yapımı vardır; ancak glikoz hakimiyeti için yeterli değildir ya da bedende insüline karşı mukavemet gelişmiştir. Hastalar uzun seneler tanı almayabilirler. Bulgular hafif olup, zaman içinde yavaş bir biçimde ortaya çıkabilir. İdrar çıkışının ve susama hissinin çoğalışı başlangıçta hafiftir. Yavaş bir biçimde apaçıklaşır.
KAN ŞEKERİNİN DÜŞTÜĞÜ YARIYILLAR
Diyabetin erken aşamalarında bazen kan şekerinin sıradandan daha düşük olduğu yarıyıllar görülebildiği gibi; yanlış ilaç ve insülin rehabilitasyonundan kaynaklanan sebeplerle de ani kan şekeri düşmesi hipoglisemi görülebilir.
KETONLARA BAĞLI OLMAYAN FAZLA KAN ŞEKERİ YÜKSEKLİĞİ
Tip 2 diyabette bedende insülin var olduğu için uzun vakit rehabilitasyon edilmediğinde dahi genellikle ketoasidoz büyümez. Öte yandan özellikle stres, enfeksiyon ya da ilaç kullanımı gibi bazı gidişatlarla karşılaşıldığında, kan şekeri fazla seviyede yükselebilir. Bedende şiddetli su kaybı sebebiyle şuur fluluğu, sersemlik ve nöbetler görülebilir. Genellikle bu evreye gelmeden tanı konmuş olur.
ENFEKSİYONLARA MEYİL
Diyabet muhtelif enfeksiyonlara meyli artırmaktadır.
Ten, derialtı dokular, adaleye dağılan enfeksiyonlar görülebilir. Ufak yaralar ve ülserler, enfeksiyon sebebiyle daha karışık ve iyileşmesi güç bir vaziyete gelebilir. Özellikle ayakta görülen enfeksiyonlar ehemmiyetlidir.
İdrar yolu enfeksiyonlarına da sık tesadüfülmektedir. Bunların başında mesane cerahati sistit gelmektedir. Böbrek cerahatinin büyümesi özellikle ehemmiyet taşır; zira diyabet hakimiyetini daha da güçleştirebilir.
Kandaki şekerin yüksek oluşu, vajinada mantar enfeksiyonu için ergonomik bir civar yaratır. Şeker mantar için enerji kaynağıdır. Çevrede ne kadar çok şeker varsa mantar da o kadar çoğalır. Birkaç ayda bir iki ya da üç mantar enfeksiyonu yaşıyorsanız ya da standart rehabilitasyonlar işe yaradıysa hekime görünme zamanı gelmiş demektir. Kan şekeri hakimiyet altına alındıktan sonra mantar da ortadan kalkacaktır.
Mantar enfeksiyonu tende de görülebilir. Kuru cilt ya da cılız dolaşıma bağlı olarak diyabetliler sık sık kaşıntı sezerler. Cılız dolaşım sebebiyle bacaklar en çok kaşınan yerledir. Daha az banyo yaparak, ıslatıcı bir sabun kullanarak ve yıkandıktan sonra losyon kullanarak kaşıntıyı eksiltebilirsiniz.
KAŞINTILI TEN
Kaşıntı, tenin kuru olmasına, mantar enfeksiyonuna ya da kan dolaşımındaki bir eksilmeye bağlı olabilir. Dolayısıyla şeker hastalığı bulgularından biri sayılabilir.
SOLUĞUNUZ MAKÛS KOKUYORSA
Diyabete bağlı dehidratasyon ağız kuruluğu yapar ve buna makûs bir koku eşlik eder. Üstelik, kuru bir ağız bakterilerin yeterince uzaklaştırılmamasına ve ağızdaki pH balansının bozulmasına yol açar.
ARALIKSIZ AÇ SEZMEK
Aralıksız açlık ya da susuzluk Tip 2 diyabetin erken işaretlerindendir. Diyabet hastası şahıslar yedikleri yemeklerden yeterli enerji alamazlar. Sindirim sistemi yiyecekleri glikoz ismi verilen kolay şekerle parçalar ve beden bunları yakıt olarak kullanır. Diyabeti olan hastalarda kan dolaşımındaki bu glikoz beden hücrelerine yeterince taşınamaz. Netice olarak Tip 2 diyabet hastası şahıslar ne kadar vakit evvel yemek yemiş olurlarsa olsunlar aralıksız açlık sezerler.
EL VE AYAKLARDA KARINCALANMA, ANLAŞMA VE SIZI
Tip 2 diyabet hastalarının yarısından aşırısında kollar, bacaklar, eller ve ayaklarda iğne batması gibi bir his yaratan ya da miskinliğe neden olan bir vaziyet ortaya çıkar.
Yüksek kan şekeri seviyesi kan dolaşımını tesirler ve bedendeki asaplara hasar verir. Tip 2 diyabeti olan bireylerde bu el ve ayaklarda sızı, karıncalanma ya da hissizliğe yol açar. Bu vaziyet zamanla makûslaşır birey diyabet hastalığını rehabilitasyon ettirmezse çok daha ciddi karmaşıklıklara yol açar.
KESİK VE YARALARIN YAVAŞ İYİLEŞMESİ
Kandaki yüksek seviyede şeker bedendeki asapları ve kan damarlarını yıkım eder bu da kan dolaşımında bozulmaya yol açar. Netice olarak ufak kesik ya da yaraların dahi iyileşmesi haftalar hatta aylar sürebilir. Hassasiyetinizin eksilmesi, daha basit yaralanmanıza yol açar. Bir yerinizin kesildiğini fark etmezsiniz. Yaraların yavaş iyileşmesi enfeksiyon tehlikesini de artırır. Kandaki yüksek şeker oranı bakterilerin üremesi için iyi bir civar yaratır.
ÇOK BİTKİN SEZMEK
Tip 2 diyabet bireyin enerji seviyelerini tesirler ve son derece bitkin ve yorgun sezmesine neden olabilir. Bu bitkinlik kan dolaşımından beden hücrelerine şeker mesajımının eksik olması neticesinde ortaya çıkar. Fazla bitkinlik ve düşük enerji için öteki diyabet bulgularının yanı gizeme başka iyi bir neden bulamıyorsanız hakimiyete gitmeniz iyi olacaktır.
CİLDİNİZDEKİ ENTERESAN KOYU KİRLER
Boyun, koltuk altı veya kasık kıvrımlarında koyu renkli cilt kirleri de yüksek diyabet tehlikesini gösterebilir. Bu kirler çok yumuşak ve kadifemsi bir his verir.
Bu vaziyet -çikolata kisti- Polikistik Over Belirtiyi PCOS olan bayanlarda daha sık görülür. PCOS olan bayanlar insülin mevzusunda daha fazla tehlike taşıyor. Cildinizde yeni koyu kirler oluştuğunu fark ederseniz bunları hekime göstermelisiniz.
ADETTEN KESİLME
Tip 1 diyabette ergenliğin gecikmesi ve adet görememe gidişatları görülebilir. Tip 2 diyabette mukavemeti de adet kumpassızlıkları ile iletişimlidir.
Şeker hastalığı bulgularından biri ya da bir kaçını gözlemliyorsanız bir hekime müracaat etmenizi öneriyoruz.