DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

80 ülkeden 450 farklı kadim enstrüman arşivi var

80 ülkeden 450 farklı kadim enstrüman arşivi var
07.11.2019
396
A+
A-

Müzik Hocayı Volkan Yaran, dünyanın 80 ülkesinden topladığı 450 enstrümandan oluşan arşivinin bir kısmıyla Edirne’de konser verdi. Trakya Üniversitesi Hoş Sanatlar Eğitimi Kısmı daveti üzerine Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda, müzik hocayı adayı gençlerle buluşan Yaran, ‘Eser örneklemeleriyle dünya enstrümanlarından ezgiler’ adlı bir konferans ve atölye çalışması reelleştirdi.

KÜLTÜRLER, ÇALGILARDA YAŞIYOR

İHA’ya kadim arşivinin öyküsünü anlatan Yaran, Hindistan’dan Çin’e, Himalayalar’dan Tibet’e, Afrika’dan İran’a 80 değişik ülkeden 450’i aşkın kadim entrümandan oluştuğunu, Edirne’de de Türk Müziği ve Dünya’nın değişik müzik kültürlerini müzik hocayı adaylarına tanıtarak icra edeceğini söyledi. Yaran’ın arşivi içerisinde; ‘ukulele’, ‘santur’, ‘parmak curası’, ‘lavta’, ‘rebap’ ve ‘dede sazı’ gibi çalgılar da bulunuyor.

“ARŞİVİMİ DAHA DA GELİŞTİRMEK İSTİYORUM”

12 yıldır müzik hocalığı yaptığını ve daha talebe senelerinde bu arşivi hazırlamaya başladığını anlatan Volkan Yaran, “17 senelik zaman diliminde 80 ülkeden 450’yi aşkın enstrümanı arşivledim. Bu enstrümanları ülkeleri gezip tek tek edinmedim. Elbette böyle bir hayalim var ama şu an bu enstrümanları yurt dışına giden yakın arkadaşlarım, müzisyen öğretmenlerim, sanatçı arkadaşlarım bana getirdi. Bir kısmını da zaman zaman antika pazarlarından temin ettim. Bu arşivimi daha da geliştirmek istiyorum” dedi.

“MÜZİĞİN ÖZÜ DAHA MAHALLÎDE”

Müzisyen Yaran, genç müzisyenlere ve müziğe gönül verenlere bir de nasihat de bulunarak, “Bence müziğin özü daha mahallîde, daha kavmi. O surattan bence günümüzde seri üretilen ve harcanan müziklere değil de bir yaşanmışlığı bir kültürü olan daha önceki var olan müziklerle, enstrümanlarla ilgilenmelerini öneririm” diye konuştu.
Trakya Üniversitesi Müzik Hocalığı Kısmı üçüncü sınıf talebesi Ezgi Kamar da, “Daha evvel yaşamımızda hiç görmediğimiz enstrümanları canlı dinleme fırsatı yakaladık. Gerçekten beni çok etkiledi. Çok hoş bir aktiflik oldu benim için” ifadelerini kullandı.

Koray Ustabaşı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.